Professionel i fuld uniform

​Så husk det dog….  Ny kampagne sætter fokus på korrekt uniformshygiejne.Korrekt påklædning er en naturlig del af hverdagen på et hospital – alligevel kan det smutte ind i mellem, også på Rigshospitalet. I starten af november sætter en intern kampagne ekstra fokus på betydningen af at bruge fuld uniform eller helt undlade uniform. 

Vicedirektør Per Jørgensen er ikke i tvivl om, at god uniformshygiejne har betydning: 

- Uniformsreglementet bygger på infektionshygiejniske anbefalinger, og korrekt uniformering får os til at fremstå professionelle og troværdige. Jeg tror, det er med til at øge patienternes tryghed, siger Per Jørgensen.  

Hvad gør du selv for at huske korrekt påklædning?

Jeg har ikke patientkontakt, så jeg går i privat tøj. Og så bruger jeg anledningen med den nye uniformskampagne til at blive endnu bedre til at tage ID-kort på. Nu ligger det på mit skrivebord, så det altid er tæt på.   

Hvis du skulle give Rigshospitalet én samlet karakter fra 1 til 10 for korrekt uniformering, hvad ville du så give? 

Et 8-tal. Når jeg kommer rundt i huset, synes jeg, det ser fornuftigt ud. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har set en læge med en kittel over sit privattøj. Det er godt og anderledes end for bare fem år siden. 

Men vi kan blive endnu skarpere, når det gælder ure, ringe og håndhygiejne – det mener jeg er det allervigtigste.  

Taler du om korrekt uniformering med dine kolleger?

- Det gør jeg dagligt. Hvis jeg møder en kollega, der ikke har sat håret op, har glemt at tage uret af eller har store øreringe på, så siger jeg det – på en ordentlig og humoristisk måde. De fleste tager det positivt.
Ida Elisabeth Højskov, klinisk sygeplejespecialist på Hjertemedicinsk Klinik og Thoraxkirurgisk Klinik.  

  • Vi skal have tillid til, at hvis nogle har ur eller ringe på, jamen, så er det bare en forglemmelse og ikke et forsøg på at omgå reglerne, og så er en venlig reminder helt ok.
Sara Elisabeth Eilsø, ledende lægesekretær, Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling

- Ja, jeg er jo chef, så ind i mellem må jeg påtale det, især det med uret.
Klinikchef Jakob Trier Møller, Operations- og Anæstesiklinikken, HovedOrtoCentret.

Er uniformerne tilgængelige?

Tre spørgsmål til souschef Lars Buhl, Servicecentret. 

1. Hvordan er status på uniformsleverancerne i dag?
De seneste to måneder har de været stabile. 

2. Hvad har I gjort for at undgå leveringssvigt som det vi oplevede i foråret? 
Sagen blev dengang prioriteret højt af både vaskeriet og regionen. I dag er der lavet beredskabsplaner, så vi kan være på forkant ved eventuelle nye svigt i leverancerne.
Og så har vi selv aftalt et internt back-up-beredskab, så vi selv kan træde til, hvis der alligevel er problemer, for eksempel med engangsuniformer.

3. Selv når der ikke er store leveringsproblemer oplever mange, at de ikke altid kan få tøj i den rette størrelse. Hvordan kan det være? 
Vi har en aftale om, at vaskeriet skal levere i 95 % af vores modeller og størrelser hver dag. De sidste 5 % kan variere. Det betyder, at medarbejderne kan opleve en enkelt mangel, men så er der alternativer i andre modeller eller størrelser.Redaktør