De dårligste KOL-patienter har ofte kun ca. ¼ af deres lungekapacitet tilbage, og har meget svært ved at trække vejret. Det resulterer i, at de heller ikke få nok at spise og bliver til sidst meget tynde og syge.
Operationen foregår med kikkertkirurgi, hvor man - kort fortalt - klipser flere mindre stykker af lungen for at patienten igen bedre kan trække vejret.
Ca. 20 patienter har indtil nu fået gavn af metoden med gode resultater: Typisk kan patienterne gå en del længere end tidligere, de har for første gang i flere år også kunnet tage trapperne og gå flere etager op, lave lettere havearbejde og endda synge med på julesalmerne. Flere har altså med operationen oplevet en betydelig forbedring i livskvaliteten.

Enkelte er også begyndt at arbejde igen, fortæller sektionsleder for lungesektionen på thoraxkirurgisk afdeling på Rigshospitalet, overlæge Jesper Ravn, der sammen med lungemediciner Michael Perch og kirurg Henrik Jessen står for den nye behandling.
”Det handler om at forbedre patienternes livskvalitet, og det er lykkedes”, lyder vurderingen fra lægerne.
På Rigshospitalet håber lægerne, at flere KOL-patienter vil overveje og afsøge muligheden for at blive opereret.
”Vi håber at mange flere patienter vil få gavn af metoden, som stadig er relativt ukendt i Danmark”, siger overlæge Jesper Ravn.