20 mio. kr. fra Knæk Cancer til nyt forskningscenter i blodkræft

Dansk Forskningscenter for Præcisionsmedicin i Blodkræft skal forbedre behandlingen af patienter med kræft i blodet, blandt andet ved at teste og udvikle lægemidler, der rammer den helt ’specifikke udgave’ af sygdommen hos hver enkelt patient.
Vent...

​Med 20 mio. kr. i støtte fra Knæk Cancer-kampagnen er det nu muligt at åbne Dansk Forskningscenter for Præcisionsmedicin i Blodkræft, som skal forbedre medicineringen af blodkræftpatienter. 

I første omgang vil det nye forskningscenter fokusere på akut myeloid leukæmi (AML) og Myelodysplastisk syndrom (MDS), som er sjældne, men meget alvorlige sygdomme i knoglemarven. Målet er at finde og udvikle lægemidler, der er målrettet de specifikke kræftceller hos den enkelte patient – det kaldes præcisionsmedicin eller personlig medicin.

-Dansk Forskningscenter for Præcisionsmedicin i Blodkræft dækker en gruppe patienter, som har et stort behov for, at der findes bedre behandlingsmuligheder, end vi kan tilbyde dem i dag. Centret kombinerer nytænkende og fremragende forskning fra et stærkt forskningsmiljø, og et landsdækkende center er afgørende for at forstå sygdommene og udvikle bedre behandlinger, siger Giske Ursin, der er direktør for det norske Cancerregister og formand for det udvalg af internationale eksperter, der har været med til at bedømme det nye forskningscenter for Kræftens Bekæmpelse.

Samme tilbud til alle patienter

Det nye forskningscenter får hovedkvarter på Biotech Research & Innovation Centre (BRIC) på Københavns Universitet, men er et samarbejde mellem forskere og læger fra alle landets hæmatologiske afdelinger. De 20 mio. kr. fra Knæk Cancer skal bruges på at opbygge de systemer og det samarbejde, der betyder, at centret kan omfatte alle elementer fra basal biologi og grundforskning til behandling af patienter og udvikling af ny medicin.

-Vi vil forbedre behandlingen, livskvaliteten og overlevelsen for patienter med MDS og AML. Det skal ske i et landsdækkende og koordineret samarbejde, så alle patienter får det samme tilbud om personlig medicin, uanset hvor de bor, siger leder af det nye center, professor, overlæge dr. med. på Rigshospitalet, Kirsten Grønbæk.

Kirsten G_708x379.jpg

Foto: Professor, overlæge, dr.med. Kirsten Grønbæk fra Klinik for Blodsygdomme på Rigshospitalet er leder af Dansk Forskningscenter for Præcisionsmedicin i Blodkræft.

Biobank og ’drug screening’

Centralt i centret bliver opbygningen af en biobank med vævsprøver fra patienter med MDS og AML samt en ’drug screenings enhed’, som i øjeblikket er ved at blive opbygget på Rigshospitalet. Ved ’drug screening’ bliver kræftstamcellerne fra den enkelte patient udsat for 400 forskellige lægemidler.

-På den måde håber vi at kunne finde den medicin, der præcist rammer den enkelte patients kræftstamceller, som jo er kimen til, at kræften vender tilbage. Samtidig vil vi forsøge at finde de molekylære forandringer, der markerer, at dette er den perfekte behandling, forklarer Kirsten Grønbæk.

-For nogle patienter vil vi med det samme finde et eller flere lægemidler, der virker. For andre gør vi ikke. Meningen er, at vi samtidig med, at vi forsøger at behandle en konkret patient også lærer noget til gavn for fremtidige patienter, som kan være med til at udvikle nye lægemidler, siger hun.

Selv om Dansk Forskningscenter for Præcisionsmedicin i Blodkræft i første omgang fokuserer på sygdommene MDS og AML, er det Kirsten Grønbæks håb, at det i fremtiden kommer til at omfatte alle former for kræft i blodet.

FAKTA:

Knæk Cancer

• Knæk Cancer er TV 2 og Kræftens Bekæmpelses fælles kampagne for at oplyse om kræft og samle penge ind til kræftsagen. 

• På detgaarpengenetil.dk kan du læse mere om de 267 projekter, som er sat i gang – eller snart vil blive det med penge fra Knæk Cancer-indsamlingerne.

MDS og AML

• Hvert år rammes cirka 260 mennesker i Danmark af Myelodysplastisk syndrom (MDS), og cirka 250 mennesker rammes af Akut Myeloid Leukæmi (AML). 

• MDS kaldes også præleukæmi, fordi den i nogle tilfælde kan udvikle sig til akut leukæmi. Men det er en alvorlig sygdom i sig selv, hvor knoglemarven nedbrydes. 

• Selv om MDS og AML er sjældne sygdomme, er det samtidig sygdomme, som formentlig vil stige. Dels fordi befolkningen bliver ældre, og det er sygdomme, som fortrinsvis rammer ældre. Og dels fordi flere og flere overlever kræft, og MDS og AML kan fremkaldes af tidligere kræftbehandlinger med kemo og stråler. 

Kilde: Dansk Akut Leukæmigruppe og professor og overlæge Kirsten Grønbæk.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor