Særlig pose til afdødes ejendele

​Det sidste møde med hospitalet skal ikke være med to tilfældige plastikposer under armen. Derfor har Rigshospitalet udviklet en special pose til at udlevere afdøde patienters ejendele i til pårørende.
- Jeg er så lykkelig, at jeg er lige ved at græde. Det gør mig så glad, at jeg er kommet igennem med min idé, så andre pårørende i fremtiden ikke får udleveret deres afdøde familiemedlems eller vens ting i en affaldspose.

Sådan reagerer pensioneret sygeplejerske fra Rigshospitalet, Ellis Hybholt, på nyheden om, at Rigshospitalet har fået udviklet, designet og produceret en speciel type pose til afdøde patienters ejendele. Ellis Hybholt kom på idéen med posen for to år siden, efter hendes voksne søns barndomskammerat i en alder af 37 år pludselig gik bort i forbindelse med et sygdomsforløb på Rigshospitalet.

- Det var et kæmpe chok for min søn, at bedste hans ven pludselig døde. Så stod han ellers der på hospitalsgangen og fik udleveret sin vens tøj og sko i en klar plastiksæk. Det virkede meget stærk på ham. Han følte, at vennens ting blev betragtet som noget værdiløst – som en slags affald, der bare skulle kastes i en container nede på gaden, forklarer Ellis Hybholt.

Borgeridé blev til virkelighed

Ellis Hybholt ringede derfor ind til Rigshospitalet i forbindelse med ’Åben Telefon’, hvor hospitalets direktion én gang om måneden tager imod forbedringsforslag fra borgere, patienter og pårørende. En arbejdsgruppe blev herefter nedsat for at undersøge, hvordan man kunne lave en mere respektfuld og værdig udlevering af afdøde patienters ejendele.

Resultatet af arbejdet har nu resulteret i en særlig pose i to forskellige størrelser med neutral farve og logo. Den er foreløbig indkøbt i 2.000 eksemplarer, som efter planen skal ligge som standardudstyr i de af hospitalets afdelinger, der har dødsfald blandt patienter, som en del af deres dagligdag.

Pose skal udbredes

Afdelingssygeplejerske på Intensiv Terapi, Afsnit 4131, Nanna Scott Rohde, har været med i arbejdsgruppen, der har udviklet den nye pose. Hun betegner det som en rigtig positiv nyhed for både de pårørende og personalet på hospitalet:

- Det virker helt forkert bare at aflevere folks sko, tøj, ur og andre personlige ting i en plasticpose, eller hvad man nu lige har ved hånden på afdelingen. Den slags går ud over den faglige stolthed, man har som sygeplejerske. Vi er jo alle sammen interesserede i at give både patienter og pårørende den bedste behandling. Den nye pose kan være med til at sikre, at afslutningen på en patients liv kan foregå ordentligt og respektfuldt. Pårørende skal jo ikke gå ud af Rigshospitalet for sidste gang med to plastikposer under armen, siger hun.

Rigshospitalet er det første sted i Region Hovedstaden, hvor man har indført en særlig pose til afdødes ejendele. Det er håbet, at ordningen med tiden kan udbredes til andre af regionens hospitaler.


Redaktør