Patienter med Cystisk Fibrose kan spare to ud af tre besøg

Videokonsultationer kan give mere værdi til patienter med den kroniske lungesygdom Cystisk Fibrose. Patienterne tilbringer nemlig en stor del af deres liv med kontrolbesøg på hospitalet, og hvert besøg er forbundet med smitterisiko. 

Vent...
Rigshospitalet har startet et pilotprojekt, hvor der udleveres telemedicinsk udstyr til hjemmetest, som følges op af en videokonsultation med lægen. Ved at udlevere udstyr til hjemmetest af lungefunktion, ilt og blodtryk kan patienten opnå mere tryghed om egen helbredstilstand i hverdagen og nøjes med at komme ind til kontrol hver tredje måned i stedet for hver måned, hvilket på sigt kan forebygge indlæggelser. 
 
- Vi har mange CF-patienter, der bor langt væk, fx på Færøerne, og for dem især er der betydelig transporttid og penge at spare ved telemedicin. Men alle CF-patienter tilknyttet Rigshospitalet, som vurderes egnede og takker ja til tilbuddet, vil i princippet opleve øget værdi ved telemedicin, siger overlæge Tacjana Pressler fra Enhed for Cystisk Fibrose på Rigshospitalet.

Der er indtil videre indkøbt udstyr til 40 patienter, men det tal kan vokse, mener Tacjana Pressler, der har været med til at søsætte pilotprojektet i samarbejde med kolleger i Enhed for Cystisk Fibrose og med teknisk assistance fra Region Hovedstaden.

- Udover at lette hverdagen med færre besøg på hospitalet, nedsætter vi også risikoen for, at patienten pådrager sig yderligere bakterier. Patienter med Cystisk Fibrose må nemlig ikke være i samme rum, da de er i høj risiko for at smitte hinanden, siger Tacjana Pressler. 

Patienterne får udleveret telemedicinsk udstyr i form af:

  • Et lille spirometriapparat (test af lungefunktion)
  • En iltmætningsmåler (saturationsmåler)
  • Et blodtryksapparat
  • En android tablet 
Fordele for patienten: 

  • Patienten kan måle sin lungefunktion hjemme, når de synes, at de har brug for det fx hvis de oplever forværring i sygdommen 
  • Hvis patienten har lungebetændelse og er blevet sat i behandling, vil de derhjemme kunne holde øje med om lungefunktionen retter sig
  • De vil spare ventetid og transporttid 
  • Der vil være større fleksibilitet mht. hvilke dage, de kan få kontroltid, da vi ikke skal tage hensyn til bakterier og smitterisiko ved en online konsultationRedaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor