Ny dansk forskning giver vand i munden: Stamceller kickstarter dit spyt

​For første gang i verden har danske forskere undersøgt, om stamceller kan vække spytproduktionen til live igen hos kræftpatienter, som døjer med mundtørhed efter kemo- og strålebehandling for hoved-hals-kræft. Resultaterne fra det nye studie vækker opsigt i udlandet.


- Det er bedre, end vi havde turdet håbe på, siger forskeren bag – læge, ph.d. Christian Grønhøj fra Øre-Næse-Halskirurgisk Klinik på Rigshospitalet.

En kræftdiagnose kan være svær at sluge. Ikke kun når man får den nedslående besked på hospitalet, men også når der står kemoterapi og strålebehandling på programmet. For de tusindvis af danskere, der hvert år bliver ramt af kræft i halsen, medfører behandlingen ofte alvorlig mundtørhed og svigtende spytproduktion på grund af arvæv og skade på spytkirtlerne. 

Det går ud over synkefunktionen, sundheden og livskvaliteten, fordi den tørre mund gør det svært at tygge og synke maden. Og mange risikerer at isolere sig fra omverdenen, fordi det er svært at tale og spise i selskab med andre mennesker. 

Nu har et forskerhold fra Rigshospitalet måske fundet svaret på lidelserne:

–Vi havde en idé om, at stamceller kunne hjælpe spytkirtlerne i gang med at producere mere spyt hos de mange patienter, der oplever mundtørhed efter strålebehandling for hovedhalskræft. Men vi vidste det ikke med sikkerhed. Nu har vi som det første forskningscenter i verden forsøgt denne stamcellebehandling på mennesker, og det ser ud til at virke effektivt, siger Christian Grønhøj.

Tusindvis kan få spyttet tilbage
Den gode nyhed er, at stamcellebehandlingen ser ud til at virke, også selvom der er gået flere år efter, at kræftbehandlingen har sat sine skadelige spor på spytkirtlerne.

-Vi håber på sigt at kunne hjælpe mange tusinde patienter med stamcellebehandlingen. Nu skal vi forske videre og teste på mange flere patienter, men forhåbentlig kan vi inden for en overskuelig årrække brede behandlingen ud som standardtilbud. Det er gået bedre for patienterne i det første studie, end vi havde turdet håbe på. Så godt, at vi godt tør sætte forventningerne rigtig højt for fremtiden, fortæller Christian Grønhøj.

Sammen med professor, overlæge Christian von Buchwald fra Øre-Næse-Halskirurgisk Klinik og flere andre kolleger på Rigshospitalet har Christian Grønhøj taget initiativ til forskningsprojektet, hvor resultaterne netop er udkommet i det ansete videnskabelige tidsskrift International Journal of Radiation Oncology, RED JOURNAL.

Eksperter fra USA på besøg
Resultaterne fra studiet vækker allerede opsigt i udlandet, ikke mindst efter publiceringen af den videnskabelige artikel i Red Journal:

- Vi er helt i front internationalt med denne behandling – så langt, at eksperter fra det førende amerikanske kræfthospital, MD Anderson, kommer på besøg allerede her i marts for at lære af vores erfaringer, blandt andet fordi vi indleder et samarbejde, hvor vi også vil kigge på samspillet mellem stamcellebehandling af kirtlerne, øget spytproduktion og genoptræning af synkefunktion, fx efter kræftbehandling, siger Christian von Buchwald.

Hovedhalskræft overhaler livmoderhalskræft
-Vi ser desværre en voldsom stigning i antal kræfttilfælde i mundsvælget i disse år. Faktisk har antallet af hpv-relaterede kræfttilfælde nu overhalet livmoderhalskræft i den kedelige statistik, og det er især yngre mænd fra 30-års alderen, der bliver ramt. Heldigvis overlever de fleste sygdommen, men mange får skader på halsen og oplever nedsat funktion i spytkirtlerne efter strålebehandling, siger Christian von Buchwald og fortsætter:

-Desværre henvender langt de fleste patienter med hovedhalskræft sig først, når kræftsvulsten er i et fremskredent stadie. Det betyder, at strålebehandling bliver nødvendigt for at komme kræftcellerne til livs. Selvom stråleterapi i mange tilfælde kan gøre patienten rask, har det konsekvenser for patienternes livskvalitet, både på kort og lang sigt, fordi behandlingen medfører skade på spytkirtlerne og nedsætter spytproduktionen.

Om studiet
I studiet deltog 30 patienter. 15 ud af de 30 forsøgsdeltagere fik sprøjtet stamceller, høstet fra deres eget mavefedt, direkte ind i spytkirtlerne. De patienter, der fik stamceller, oplevede efter en måned i gennemsnit 33 procent mere spyt, og efter fire måneder var spytproduktionen steget med 50 procent, ligesom spyttets komposition var bedre. Patienterne svarede også, at de oplevede en markant forbedret livskvalitet. De fik taget biopsier af spytkirtlerne før og efter behandlingen, som viste nedsat arvæv som følge af stamcellebehandlingen. Endeligt blev der hverken i kontrol- eller behandlingsgruppen konstateret bivirkninger til behandlingen.

Projektet er udført af Øre-næse-halskirurgisk Klinik i samarbejde med Stamcellelaboratoriet, Klinisk Immunologisk Afdeling, Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling og Patologiafdelingen på Rigshospitalet.

Redaktør