Danske forskere opfinder nyt princip for immunbaseret kræftbehandling

​En gruppe forskere fra blandt andet Rigshospitalet har udviklet en ny type celler, som hjælper immunforsvarets egne t-celler til at genkende kræftceller meget bedre, så de har en større chance for at bekæmpe kræftcellerne.
Det nye princip er blevet testet på 25 svært syge patienter med hjernesvulster (gliobastom). Studiet havde til formål at teste bivirkninger, men viste også, at tre patienters hjernesvulster helt forsvandt, hvilket er meget usædvanligt for denne gruppe patienter.

Princippet blev testet på patienter med hjernesvulster, men er ikke begrænset til nogen bestemt kræftform. De immunterapeutiske lægemidler, som er på markedet i dag, har den funktion, at de generelt booster immunforsvaret. De nyudviklede celler er designet til at udtrykke samme antigener som kræftceller, hvilket har den tydelige effekt, at immunforsvarets t-celler meget nemmere kan genkende, hvilke celler og antigener de skal bekæmpe. Man opnår derfor en mere målrettet effektiv af immunforsvarets t-celler, uden at man samtidig risikerer de bivirkninger, der kan komme ved at booste immunforsvaret for meget, hvilket kan være risikoen ved anden immunterapi.

Forskningen er foretaget i samarbejde med firmaet Cytovac, Hørsholm, som har været med til at udvikle denne nye typer hjælpeceller.

En af hovedkræfterne bag forskningen er Walther Fischer, som foretog forskningen på Neurokirurgisk Klinik på Rigshospitalet. Walther Fischer forsker i dag i Sverige.


Redaktør