Rigshospitalet får sølvmærke i økologi

​Rigshospitalet er blevet mere økologisk. 70 procent af al den mad, der serveres for patienter, gæster og medarbejdere er fremstillet helt fra bunden af gode, økologiske råvarer. Den omlægning udløser et sølvmærke i økologi.


Økologi er en mærkesag i Region Hovedstaden. Økologiske råvarer og mad, der er lavet helt fra bunden, er kommet på menuen og går som varmt brød i Rigshospitalets bageri, cafe og kantine. 

For seks år siden besluttede Rigshospitalet at gå den økologiske vej og bage økologisk brød. Det blev startskuddet til en bæredygtig omstilling, og siden er resten produktionen i køkkenerne på Blegdamsvej og i Glostrup fulgt med. Så langt, at køkkenerne i dag kan bryste sig af, at 70 % af al den mad, der serveres og leveres ud af huset fra Rigshospitalets køkken, er økologisk. Og ambitionerne rækker videre. 


- Vi regner med kunne nå 80 % inden for en overskuelig fremtid. Det giver god energi at gøre en forskel, og jeg kan mærke, at det også betyder noget for vores medarbejdere, at vi arbejder med gode, økologiske råvarer frem for benytte halvfabrikata. Vi har taget skeen i egen hånd, er kommet tilbage til gryderne og laver maden helt fra bunden, i stedet for at bruge saks og dåseåbner, siger Helle Hansen, der til daglig er funktionschef for Rigshospitalets køkkener. 

Sølvmærket i økologi blev i første omgang overrakt og fejret i Centralkøkkenets vognhal på Blegdamsvej fredag 25. maj, da Karin Friis Bach, formand for Region Hovedstadens Sundhedsudvalg (Rad. V.), var på besøg og gav et par ord med på vejen for den flotte indsats:

– Stort tillykke til Rigshospitalet. Det er Region Hovedstadens ambition, at vi bliver mere bæredygtige, og at vi i højere grad serverer økologisk mad for vores patienter på hospitalerne og i psykiatrien. At Rigshospitalet er kommet så langt, som de er, er flot, og jeg glæder mig til at følge det videre arbejde med økologi. Det kan andre hospitaler – og i særdeleshed patienterne og miljøet, få stor glæde og gavn af, siger Karin Friis Bach.Køkkenet på Blegdamsvej producerer dagligt mad til 2500, og leverer mad til de psykiatriske afdelinger i Region Hovedstaden. Derudover er der i gennemsnit 850 medarbejdere, der hver dag spiser økologisk i kantinen.

Overrækkelse i Glostrup 

Køkkenet på Rigshospitalet i Glostrup har ligesom Blegdamsvej også indfriet Region Hovedstadens målsætning om at servere mere økologisk mad til patienter og medarbejdere. Her bliver sølvmærket markeret med politisk deltagelse af regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen ved en overrækkelse i Glostrup den 26. juni 2018.
Redaktør