Forsker Bente Appel modtager hæder for at inddrage patienter i sin forskning

​Sygeplejerske og forskningsleder Bente Appel Esbensen fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme i HovedOrtoCentret på Rigshospitalet modtager Gigtforeningens Mobilepris for sit forskningsarbejde. Det er en pris, der bliver givet af patienterne til en ildsjæl, der har gjort en positiv forskel for patienter med gigt.

"Med stor lydhørhed forstår og formår Bente at inddrage mennesker med gigts erfaringer og synspunkter til gavn for forskningen og dermed til gavn for dem, forskningen vedrører – mennesker, der lever med en kronisk gigtsygdom."

Sådan lød ordene fra Gigtforeningens formand Ulrik Bülow, da han overrakte Mobileprisen til sygeplejerske, forskningsleder og lektor Bente Appel Esbensen fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme, Rigshospitalet i Glostrup. Prisen hylder nytænkende ildsjæle, der har gjort en særlig positiv forskel for mennesker med gigt.

Patienternes anerkendelse betyder alt

"Som forsker bliver jeg hele tiden målt på, hvor mange fondspenge jeg henter og hvor meget, jeg publicerer. Her får jeg patienternes pris. Det betyder alt, at det er dem, den kommer fra. Det bliver jeg allermest rørt over," lød det fra Bente Appel Esbensen, da hun stod med prisen i hænderne.

Bente Appel Esbensen har som en af de første i Danmark arbejdet systematisk og konsekvent med brugerinddragelse på styregruppeniveau inden for gigtforskning. Hun inddrager mennesker med gigt i alt fra planlægning til udførelse og databehandling af sine forskningsprojekter.

SMS-beskeder og mænds meninger skaber resultater

Bente Appel Esbensens forskning kredser om, hvilke tilbud om sundhedsfremme og forebyggelse, der giver patienterne bedst støtte til at håndtere en livssituation med en kronisk sygdom.  

Med simple værktøjer som SMS-beskeder har et af hendes forskningsprojekter formået at få en gruppe patienter med leddegigt op af sofaen og erstatte "sidde-tid" med "gå-" eller "stå-tid." Samtidig blev patienternes kolesterolniveau og almene sundhedstilstand væsentligt forbedret. Resultatet kan få stor betydning for, at hvordan sundhedsmyndigheder rådgiver mennesker med kroniske sygdomme som fx gigt om fysisk aktivitet.

Andre forskningsprojekter har haft fokus på dels mænds erfaringer med at leve med gigt, dels mænd og fysisk aktivitet. Et af de værktøjer, som viste sig mest brugbart, var at følge patienternes råd om at spørge til mændenes meninger i stedet for deres følelser.

"Jeg ved ikke bedre end patienten"

Bente Appel Esbensen lægger vægt på et ligeværdigt partnerskab med patienterne i forskningen.

"Jeg ved ikke bedre end patienten. Jeg ved noget andet end patienten," siger hun og tilføjer, at hun aldrig kunne finde på at påbegynde et forskningsprojekt uden at involvere patienter som forskningspartnere.

"Det gør det ikke nødvendigvis nemmere at være forsker. Jeg bliver udfordret på mit eget felt og tvunget til at forklare, hvorfor jeg gør, som jeg gør."

Bente Appel Esbensen holder desuden foredrag om at leve med en kronisk sygdom og om hvordan fysisk aktivitet kan fremme sundheden hos mennesker med gigt.

Det er 14. gang, Gigtforeningen uddeler Mobileprisen på foreningens årlige repræsentantskabsmøde. Med prisen følger 15.000 kr. og en smuk mobile specialdesignet af Flensted Mobiler.

Redaktør