Sklerosesygeplejerske får årets Nightingale-Pris

​Anne Krakau Hansens kamp for at skabe bedre vilkår for sklerosepatienter, udløser Nightingale-Prisen


61-årige Anne Krakau Hansen er modtager af Nightingale-Prisen 2018

Mere end 20 års kamp for sklerosepatienter udløste i dag Nightingale-prisen, der blev uddelt på Rigshospitalets Sygeplejerskesymposium.

Modtageren af prisen er afdelingssygeplejerske Anne Krakau Hansen, 61, der har været med til at opbygge sklerosesygeplejen fra bunden.

- Med en mangeårig og utrættelig indsats har du sat fokus på den særlige sygepleje, som sklerosepatienter har brug for. Du taler i alle sammenhænge patienternes sag. Du er en leder, der gør alt hvad du kan for at sikre, at dit personale har de kompetencer, der skal til på begge matrikler, sagde direktionskonsulent Helen Bernt Andersen i sin tale for Anne Krakau Hansen.

De første forebyggende behandlinger mod sklerose dukkede op i 1996, så det var først dér, at området fik selvstændige klinikker rundt omkring i landet, fortæller Anne Krakau Hansen, der var med til at starte skleroseklinikken i Slagelse og kom til Rigshospitalet i 2000.

- Før den tid fandtes der ikke deciderede sklerosesygeplejesker, så vi måtte selv opfinde sklerosesygeplejen. Vi blev egentlig ansat til at give behandling, men vi ville også gerne give sygepleje. Sygepleje rækker videre end at administrere medicinsk behandling. Det handler om at yde patienten den bedst mulige omsorg, fortæller Anne Krakau Hansen.

Sammen med kolleger fra hele landet satte hun sig for at sætte et system op, der kunne højne kvaliteten og give brugbar viden til gavn for både sundhedspersonale og ikke mindst de skleroseramte.

Give sig tid til samtalen

 Anne Krakau Hansen og kollegerne interviewede patienter, lavede, indsamlede og analyserede spørgeskemaer.

- Målet var bedst muligt at kunne dokumentere kvaliteten af vores arbejde og få læring ud af det. Hele tiden at øge kvaliteten, så vi kunne hjælpe patienten bedst muligt, fortæller Anne Krakau Hansen.

Nærvær og samtale var højt på listen hos sklerosepatienterne.

- En sklerosepatient får ofte sin sygdom konstateret mellem de er 20 og 40 år gamle. De er unge, de står med livet foran sig, men deres forestilling om livet bliver markant ændret med et fingerknips. Det er vigtigt at give dem tro og håb på at det nok skal gå. Give sig tid til samtaler, hvor man kan fortælle dem om andre forløb, der er gået godt, siger Anne Krakau Hansen.

Men også at tage sig tid til de svære samtaler.

- For mig er sygepleje stadigvæk at hjælpe patienterne på vej videre. Uanset om det er på vej ud i livet eller at følge dem ind i døden. Det er at tage omsorg, og den skal vi drage bedst muligt, siger Anne Krakau Hansen.

Kæmper videre

Den indstilling til tingene udløser nu Nightingale-Prisen.

- Det er jeg helt vildt glad for. Det er en dejlig anerkendelse af det arbejde, jeg har lavet, og det er skønt at blive værdsat, selv om det jeg kan, måske ikke repræsenterer en høj akademisk kunnen. Det er en blanding af praktiske ting, hårdt arbejde og en kamp for patienterne, siger Anne Krakau Hansen.

Og den kamp fortsætter.

- Det kan stadigvæk være svært at få nok minutter lagt ind i kalenderen, så man lige kan nå at snakke lidt med patienten. Det er svært at dokumentere kvaliteten af den tid, men jeg tror på, at er ud over en menneskelig gevinst også er god økonomi i det, fordi det giver patienterne noget andet.  Sygepleje er at tage sig af det hele menneske. Det er det, jeg har kæmpet for, og det gør jeg stadigvæk, siger Anne Krakau Hansen.

 

Redaktør