Et paradigmeskifte i personlig medicin

​​Forskere fra blandt andet Rigshospitalet har afprøvet en ny datadrevet metode til udvikling af personlig medicin. Læs Ugeskrift for Lægers reportage fra sidste måneds MISP CAMP.

​En bedre brug af data kan være nøglen til at målrette behandling for patienter med en række forskellige sygdomme. 50 forskere fra blandt andet Rigshospitalet mødtes i begyndelsen af december i Snekkersten, Nordsjælland, til en innovativ workshop, der kan være første skridt i et paradigmeskifte inden for personlig medicin. 

I håbet om at accelerere forskningsprocessen mødtes fagfolk på tværs discipliner  og lykkedes på en lille uge med at udvikle nye metoder til præcisere, hvilke patienter der har gavn af bestemte behandlinger. 

Journalist Anders Heissel fra Ugeskrift for Læger var til stede og har skrevet en oplysende reportage om fremtidens datadrevne diagnostik.

Snart mainstream

Professor Jens Lundgren, som var frontfigur for arrangementet, argumenterer i artiklen for, at den datadrevne tilgang afføder et paradigmeskifte i personlig medicin, som alle læger må forholde sig til: 

»Dette skal alle læger kunne håndtere, for det er et paradigmeskifte i, hvilken viden du som læge skal bygge din kliniske viden og beslutning på. I dag har vi adgang til så store datasæt, at den menneskelige hjerne ikke kan klare det, og derfor bliver lægen nødt til at forholde sig til en bioinformatisk analyse. Mange læger vil stejle og sige, det bliver ikke i min tid. Jo, det gør, kan jeg så sige. Om 10-15 år vil dette være mainstream«, siger Jens Lundgren til Ugeskrift for Læger.Redaktør