Vaskemaskine holder donornyren klar til donation

​For to måneder siden fik den første patient i landet indopereret en donornyre, der undervejs havde været en tur i Rigshospitalets nye 'vaskemaskine'. Se indslag fra Nyhederne, TV2

Malene Rohrsted, der er klinikchef på Urologisk Klinik, fortæller til TV2 om Rigshospitalets nye vaskemaskine, der holder en donornyre aktiv indtil, den indopereres på den nyresyge patient.


'Vaskemaskinen' er det populære navn for hospitalets ny perfusionsmaskine, der er den første af sin slags i Danmark. Maskinen holder nyren kunstigt i gang, fra den tages ud af donorens krop til den indopereres i modtagerens krop. Maskinen gennemskyller nyren med væske, så den holdes aktiv.

Tidligere blev en donornyre lagt på is i den periode. Det betød, at der kunne gå op til en uge, før den 'blev vakt til live' og begyndte at fungere i modtagerens krop.

Men når donornyren holdes i gang, fungerer den fra det øjeblik, den bliver sat ind i modtagers krop.

- Det siger puuuf i en stor eksplosion, og den bliver stor og flot og lyserød med det samme. Så det betyder på kort sigt, at patienter får en velfungerende nyre hurtigere og kan gå hurtigere hjem. De får en kortere indlæggelse. Men det har også vist sig, at man på lang sigt får bedre nyrefunktion, fortæller Malene Rohrsted, der er klinikchef på Urologisk Klinik på Rigshospitalet til TV2.

Se indslaget, der løb over skærmen i Nyhederne på TV2 den 22. februar, om landets første nyre-vaskemaskine på Rigshospitalet.


Redaktør