Bagvej mod bugspytkirtelkræft

​En "kunstig blodprop" gør det muligt at operere selv om bugspytkirtlen ligger helt tæt ved to store hovedårer. Et pilotstudie giver gode forhåbninger.

Bugspytkirtlen ligger tæt op ad en af blodets motorveje, nemlig to hovedårer, der passerer kirtlen lige omkring solar plexus.

- Og bugspytkirtelkræft elsker at brede sig til nerverne ved de to store blodkar, fortæller overlæge Jan Henrik Storkholm fra Gastroenterologisk Klinik , der har fået støtte til at forske i en alternativ operationsmetode, hvis netop det sker.

Før i tiden blev en patient, hvor kræften havde bredt sig til de to blodårer, erklæret for inoperabel, fordi vitale organer som lever og mavesæk får blod derfra, som du derfor ikke kan skære i. Men japanske læger har opdaget, at der findes en bagvej – en åre, der populært sagt løber bagom hovedåren.

 - Man kan derfor et par uger før operationen lave en kunstig blodprop i hovedåren og dermed lede blodet gennem bagvejen og uden om det inficerede væv og dernæst fjerne en stump af den kræftramte blodåre. Vi vil se, hvordan det går patienten på kortere og længere sigt, siger Jan Henrik Storkholm.

Metoden er afprøvet i både Japan og Danmark, men der er endnu ikke publiceret forskningsresultater om indgrebet. Et lille pilotstudie giver gode forhåbninger:

 - Blandt de patienter, der er opereret på den nye måde, lever 35 procent efter fem år. Det betyder, at godt en tredjedel af de patienter, der har bugspytkirtelkræft, og hvor kræften havde spredt sig til de nærliggende blodårer, kan regne med at blive langtidsoverlevere. Før i tiden var det tal nul, siger Jan Henrik Storkholm.
Redaktør