Robotkirurgi er bedre end alm. kikkertkirurgi – for kirurgen

Dansk studie dokumenterer for første gang, at robotkirurgi er signifikant bedre end alm kikkertkirurgi, hvis man ser på arbejdsbelastningen for kirurgen.

Vent...

Robotassisteret kikkertkirurgi er under hastig fremmarch overalt i verden, også i DK. Dette har delt vandene og ført til en ind i mellem ophedet diskussion, fordi metoden er meget dyr og man indtil nu ikke har kunnet dokumentere, at den indebærer oplagte fordele for patienterne, sammenlignet med konventionel kikkertkirurgi (laparoskopi).

Et nyt dansk studie dokumenterer for første gang nogensinde, at kirurgens arbejdsbelastning ved operationer med robotkirurgi er markant mindre end ved laparoskopi. Studiet er netop publiceret i det anerkendte amerikanske tidsskrift Annals of Surgery og er udført af Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet i samarbejde med gynækologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

12 erfarne kirurger lavede i forbindelse med studiet to næsten identiske operationer, hvor de skulle fjerne en livmoder, men ved den ene operation brugte de traditionel kikkertkirurgi og ved den anden opererede de med hjælp af en robot.

Traditionel kikkertkirurgi (billedet til venstre)  og  robotkirurgi (billedet til højre)

Kirurgerne blev under forsøget monitoreret med elekromyografi fra flere muskelgrupper, så det blev muligt at måle belastningen af musklerne i fingre, skuldre og ryg. Også kirurgernes arbejdsstillinger blev observeret og dokumenteret. Kirurgerne selv blev bedt om at rate deres oplevede belastning før og efter operationen, bl.a. også for benene, da laparoskopi udføres stående, mens robotkirurgi udføres siddende.

- Det er første gang, man ser et så omfattende set-up for at teste effekten af robotkirurgi på kirurgen under de virkelige forhold med planlagte operationer på operationsgangen, forklarer overlæge i Gynækologisk Klinik, Torur Dalsgaard, der har stået i spidsen for studiet. At koordinere operationerne, så de 12 erfarne kirurger kunne lave to operationer på samme dag på nogenlunde samme type patienter, krævede en del organisering og planlægning, forklarer han. 

Resultaterne viste meget tydeligt, at operationerne i robotten var mindre fysisk krævende, specielt for kirurgens skuldre, nakke og ben. Studiet viste også, at robotassisterede operationer opleves mindre udmattende for kirurgen. 

Forfatterne konkluderer, at trods de store udgifter til indkøb og drift af robotter på operationsgangene, så er der en stor gevinst for de opererende læger i form af markant bedre arbejdsstillinger og reduceret belastning, hvilket forhåbentlig på sigt kan gavne kirurgerne og måske også hele det danske sundhedsvæsen. 

Det er nemlig veldokumenteret at 70-90 % af kirurger, der jævnligt laver kikkertkirurgi, har gener fra bevægeapparatet, især fra nakke og skuldre. Samtidig er tendensen, at man hele tiden laver flere og større indgreb minimalt invasivt, til fordel for patienterne, men med deraf følgende dårlige arbejdsstillinger, slid og evt. sygedage for kirurgerne.

Men studiet dokumenterer også, at det ikke er nok at købe en dyr robot for at forbedre arbejdsbelastningen, det er lige så vigtigt at bruge den rigtigt. Som bi-fund viste det sig f.eks. at kirurgens stol med hjul ved robotkirurgi kørte baglæns under operationen og derved gav større belastning af lænderyggen. Det problem er nu løst med en stol med faste ben, hvilket har været en minimal investering sammenlignet med prisen for robotten.  

- Men nu har vi for alvor dokumenteret, at robotkirurgi er signifikant mindre fysisk krævende og opleves mindre udmattende af kirurgen, understreger Torur.

- Fundene er spændende og originale, da studiet som et af de første nogensinde adresserer kirurgers arbejdsbelastning ved gynækologiske kikkertoperationer, forklarer professor i Gynækologi, Claus Høgdall.  Forsøget giver anledning til at sætte øget fokus på arbejdsbelastningen under både korte og længere operationer, som på sigt kan skåne kirurger for slid og stor belastning, og på sigt måske føre til mindre træthed og færre sygedage. Dette kan måske også vise sig at have positiv effekt på patientsikkerheden, forklarer han.

Forfatterne til studiet understreger i artiklen, at forholdene ved begge typer kirurgi stadig kan forbedres ved mere systematisk at udnytte alle de muligheder det avancerede udstyr tilbyder. Baseret på resultaterne har forfatterne udarbejdet en grundig vejledning i, hvordan man optimerer arbejdsforholdene ved både laparoskopi og robotkirurgi. Meningen er at den både skal bruges af erfarne kirurger og i undervisningen af nye kirurger.

Originalartikel

Læs originalartiklen her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29923873
Dalsgaard T, Jensen MD, Hartwell D, Mosgaard BJ, Jørgensen A, Jensen BR : Robotic Surgery Is Less Physically Demanding Than Laparoscopic Surgery: Paired Cross Sectional Study. Ann Surg. 2018 Jun 19. doi: 10.1097/SLA.0000000000002845. [Epub ahead of print]

 

For yderligere information eller interview, kontakt

Overlæge Torur Dalsgaard

e-mail:  torur.dalsgaard@regionh.dk

Tlf. 35451338

Mobil 27266343


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor