Rigshospitalet vil udvide operationskapacitet til bugspytkirtelkræft

​Rigshospitalet vil udvide operationskapaciteten gennem aftale med personalet om ekstraarbejde, så ventetiden til operation for bugspytkirtelkræft kan blive kortere.
​Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at langt størstedelen af kræftpatienterne i regionen bliver behandlet inden for de anbefalede forløbstider i kræftpakkerne. Dog venter bl.a. patienter med kræft i bugspytkirtlen længere end andre kræftpatienter. 

Derfor vil Rigshospitalet udvide operationskapaciteten ved at etablere et ekstra ugentligt operationsleje bemandet med personale der vil påtage sig den ekstra opgave. 

 ”Vi har desværre manglet personale på vores operationsgang, men det går fremad med rekrutteringen af nyt personale. Vi mener derfor, at vi nu er i en situation, hvor det vil være muligt at lave en aftale med de medarbejdere, der allerede yder en kæmpe indsats om, at de vil påtage sig lidt ekstra arbejde. Dermed kan vi udvide kapaciteten og reducere ventetiden,” siger centerdirektør for Abdominalcentret på Rigshospitalet Christian Worm.

Rigshospitalet har rekrutteret nye operationssygeplejersker og gør det fortsat, men sygeplejerskerne skal igennem et længere oplæringsforløb, før de kan hjælpe til ved de komplekse operationer i fx bugspytkirtlen. Og der er grænser for hvor mange nye der kan oplæres på en gang da der også skal være erfarne til at oplære de nye. 

”Det er rigtig positivt, at vi har fået ansat nye operationssygeplejersker, men det løser ikke alle udfordringerne på den korte bane. Der går lidt tid, før de nye sygeplejersker kan bistå ved operationerne, og derfor arbejder vi også med andre tiltag, som fx at andre faggrupper kan overtage nogle af opgaverne på operationsgangen,” forklarer Christian Worm.  

Rigshospitalet står desuden i spidsen for et nyt landsdækkende samarbejde, hvor de fem hospitaler, der behandler patienter med bugspytkirtelkræft sammen vil vurdere patienter på en fælles ugentlig videokonference. Det skal ske både for at sikre et ensartet behandlingstilbud på tværs af landet og for at sikre, at man på tværs af landet fortsat udnytter operationskapaciteten optimalt således, at man tilbyder patienter operation et andet sted i landet, hvis man der har kortere ventetid. 

Nye strålekanoner vil forbedre behandlingen

Region Hovedstaden har stort fokus på især de kritiske kræftformer, hvor tiden er afgørende for forløbet. Fra november vil flere mennesker med bugspytkirtelkræft kunne hjælpes, når to nye MR-strålekanoner bliver taget i brug på Rigshospitalet og Herlev Hospital. 

MR-strålekanoner kan give patienterne en langt mere skånsom og effektiv strålebehandling. Bugspytkirtlen ligger under leveren og lige op ad tolvfingertarmen, der er ekstrem følsom over for stråler, i et område af maveregionen med meget bevægelse på grund af vejrtrækning og tarm. Med den nye strålekanon vil man med høj præcision være i stand til med at se både knuden, men også det organ, der skal skånes. Redaktør