Betændelse i hjertet er en alvorlig sygdom, hvor patienten har betændelse på indersiden af hjertet. Sygdommen kan medføre alvorlige skader, hvis den ikke behandles hurtigt. Mellem 15 og 30% af patienterne dør af sygdommen.
I dag bliver patienterne som standard behandlet på hospitalet. Når den kritiske fase og en eventuel operation er overstået, er de indlagt i op til seks uger for at få medicin direkte i blodårerne.
Nu viser resultaterne af et forskningssamarbejde blandt hjertecentre i hele Danmark, at patienterne kan udskrives langt tidligere og tage antibiotika i pilleform i deres eget hjem, uden det forringer deres behandling. 400 patienter deltog i forsøget, hvor de efter ti dages behandling blev delt op i en gruppe som fortsatte behandlingen på hospitalet, og en gruppe som fik hjemmebehandling. Resultaterne var lige gode for de to grupper. De nye resultater er netop publiceret i det højt anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine.
Projektleder Henning Bundgaard, overlæge og professor ved Rigshospitalet, fortæller:
- Det er en stor udfordring for patienterne at være indlagt i seks uger for at modtage intravenøs behandling. Kortere indlæggelsestid har givet bedre resultater ved andre sygdomme, og antibiotika i pilleform kunne være en sikker metode, derfor etablerede vi samarbejdsprojektet.
De nye resultater kan få stor betydning for hjertepatienter fremover:
- Det landsdækkende samarbejde har gjort, at vi har kunnet lave verdens hidtil største randomiserede studie af betændelse i hjertet, så vi både håber og tror, at det vil få stor betydning for den fremtidige kliniske praksis – både herhjemme og i udlandet, siger overlæge Kasper Iversen fra Herlev og Gentofte Hospital.
Én af de patienter, der deltog i projektet, er 60-årige Simone Lensbøl.
I foråret 2016 blev hun indlagt på Herlev Hospital med betændelse i en hjerteklap, og her fik hun mulighed for at afprøve den nye metode:
- Da jeg fik diagnosen, fik jeg samtidig at vide, at jeg skulle regne med et hospitalsophold på 8 uger. Derfor var jeg heller ikke i tvivl da jeg fik tilbuddet om at være med i forsøget. Den frihed og fleksibilitet, det giver at være i sit eget hjem er guld værd – jeg følte mig mindre syg, jeg havde mulighed for at passe min træning, det var nemmere i forhold til mine pårørende og i det hele taget opretholde et så normalt liv, som muligt, siger Simone Lensbøl, der selv er uddannet sygeplejerske.
Simone Lensbøl var indlagt i de første 3 uger af sit forløb, og derefter fik hun mulighed for at komme hjem.
Hun var stadig formelt indlagt og skulle til kontrol på hospitalet 2-3 gange om ugen.
I Danmark rammes cirka 600 patienter hvert år af betændelse i hjertet.
Ud over Rigshospitalet og Herlev og Gentofte Hospital medvirkede Nordsjællands Hospital, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Roskilde Sygehus i forskningssamarbejdet.