Hjemmebehandling kan halvere indlæggelsestid for alvorligt syge hjertepatienter

Helt nye resultater viser, at seks uger lange indlæggelsesforløb for patienter med hjerteinfektion kan halveres, uden det påvirker patienternes udsigt til helbredelse.

Betændelse i hjertet er en alvorlig sygdom, hvor patienten har betændelse på indersiden af hjertet. Sygdommen kan medføre alvorlige skader, hvis den ikke behandles hurtigt. Mellem 15 og 30% af patienterne dør af sygdommen. 

I dag bliver patienterne som standard behandlet på hospitalet. Når den kritiske fase og en eventuel operation er overstået, er de indlagt i op til seks uger for at få medicin direkte i blodårerne. 

Nu viser resultaterne af et forskningssamarbejde blandt hjertecentre i hele Danmark, at patienterne kan udskrives langt tidligere og tage antibiotika i pilleform i deres eget hjem, uden det forringer deres behandling. 400 patienter deltog i forsøget, hvor de efter ti dages behandling blev delt op i en gruppe som fortsatte behandlingen på hospitalet, og en gruppe som fik hjemmebehandling. Resultaterne var lige gode for de to grupper. De nye resultater er netop publiceret i det højt anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine. 

Projektleder Henning Bundgaard, overlæge og professor ved Rigshospitalet, fortæller: 
- Det er en stor udfordring for patienterne at være indlagt i seks uger for at modtage intravenøs behandling. Kortere indlæggelsestid har givet bedre resultater ved andre sygdomme, og antibiotika i pilleform kunne være en sikker metode, derfor etablerede vi samarbejdsprojektet. 

De nye resultater kan få stor betydning for hjertepatienter fremover:  

- Det landsdækkende samarbejde har gjort, at vi har kunnet lave verdens hidtil største randomiserede studie af betændelse i hjertet, så vi både håber og tror, at det vil få stor betydning for den fremtidige kliniske praksis – både herhjemme og i udlandet, siger overlæge Kasper Iversen fra Herlev og Gentofte Hospital.

Én af de patienter, der deltog i projektet, er 60-årige Simone Lensbøl.

I foråret 2016 blev hun indlagt på Herlev Hospital med betændelse i en hjerteklap, og her fik hun mulighed for at afprøve den nye metode:
- Da jeg fik diagnosen, fik jeg samtidig at vide, at jeg skulle regne med et hospitalsophold på 8 uger. Derfor var jeg heller ikke i tvivl da jeg fik tilbuddet om at være med i forsøget. Den frihed og fleksibilitet, det giver at være i sit eget hjem er guld værd – jeg følte mig mindre syg, jeg havde mulighed for at passe min træning, det var nemmere i forhold til mine pårørende og i det hele taget opretholde et så normalt liv, som muligt, siger Simone Lensbøl, der selv er uddannet sygeplejerske.
Simone Lensbøl var indlagt i de første 3 uger af sit forløb, og derefter fik hun mulighed for at komme hjem. 

Hun var stadig formelt indlagt og skulle til kontrol på hospitalet 2-3 gange om ugen.

I Danmark rammes cirka 600 patienter hvert år af betændelse i hjertet. 

Ud over Rigshospitalet og Herlev og Gentofte Hospital medvirkede Nordsjællands Hospital, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Roskilde Sygehus i forskningssamarbejdet. Redaktør