Banebrydende studie: Hiv-smittede i behandling kan ikke smitte

​Forskere fra blandt andre Rigshospitalet fremlagde i juli opsigtvækkende resultater fra PARTNER-studiet, som viste, at hiv-smittede i behandling ikke kan smitte hinanden ved analt samleje. 

Behandlingen mod hiv er nu så god, at en smittet i fuld, effektiv behandling ikke kan give sygdommen videre. Det har forskere fra blandt andre Rigshospitalet vist i en nyt, stort studie blandt knapt 1.000 mandlige homoseksuelle par fra 14 forskellige lande. PARTNER-studiet blev præsenteret i juli på AIDS 2018-konferencen i Amsterdam og er koordineret fra Rigshospitalet med professor og overlæge Jens Lundgren i spidsen. Han er ansat i Infektionsmedicinsk Klinik, og forskningen er gennemført i regi af forskningsenheden CHIP (Centre of Excellence for Health, Immunity and Infections).

“I 2015 viste vi, at det er en stor fordel at begynde hiv-behandling så hurtigt som muligt. Nu har vi så leveret videnskabelig evidens for, at effektiv behandling også forhindrer videre smitte af virus ved analt samleje,” siger Jens Lundgren.


Foto: Professor Jens Lundgren

76.991 samlejer

Partner-studiet har fulgt homoseksuelle par, hvor den ene partner var hiv-positiv og i behandling, og den anden var hiv-negativ. Siden september 2010 har deltagerne i studiet rapporteret 76.991 samlejer uden kondom, uden der er fundet et eneste tilfælde af smitte mellem parrene. Tidligere har forskerne vist lignende resultater for vaginale samlejer, men resultaterne er særligt betryggende, fordi risikoen for at smitte er væsentligt større ved analt samleje. 

Alle parrene havde jævnligt sex uden brug af kondom. Hvert halve år udfyldte parrene et spørgeskema og der blev taget en hiv-test på den hiv-negative partner. 

I opfølgningsperioden blev i alt 15 hiv-negative partnere smittet med hiv. Forskere fra University of Liverpool foretog genetiske analyser af de 15 ny-smittede og deres partnere. Hiv-virus kan deles op i mange forskellige undergrupper med hver sit genetiske særpræg, og det er derfor muligt at undersøge, om den ny-smittedes virus genetisk ligner partnerens. Resultaterne viste i alle tilfælde, at smitten kom fra en anden person end den velbehandlede partner. 

Første af sin slags

PARTNER studiet er det første og største studie, der har undersøgt smitterisikoen hos homoseksuelle mænd, der havde analsex uden kondom.  Studiets resultater viser, at risikoen for at blive smittet med hiv ved analsex er lige så lille (umålelig lav) som risikoen for at blive smittet ved vaginalsex, når den hiv-smittede er velbehandlet.  

Der findes ikke en effektiv hiv-vaccine, og WHO’s strategi for at mindske antallet af ny-smittede (ca 2 millioner pr år globalt) er at få folk diagnosticeret, så de kan begynde behandling så hurtigt som muligt efter smittetidspunktet. Denne strategi bygger på videnskabelig evidens fra 2015, som viser det gavnlige i at starte behandling så hurtigt som muligt. Der har dog manglet solid evidens for graden af beskyttelse mod smitteoverførsel blandt mænd; et udestående som PARTNER-studiets resultater nu endeligt afklarer. Disse nye resultater understøtter såvel WHO’s officielle strategi, som nationale myndigheders implementering af strategien og civilsamfundets fokus på at af-stigmatisere HIV-positive i behandling som smittefarlige.

Læs mere om Partner-studiet på CHIP's hjemmeside

Kontaktperson:

Professor Jens Lundgren

Tlf. 35 45 57 51

Mobiltlf. 40 87 93 03

Email: Jens.Lundgren@regionH.dk  

PA: +45 35 45 57 63 (Lisbeth Jørgensen)

Redaktør