​Læge og ph.d. Steven Andersen skal forske i personlig kirurgi med en bevilling på 1.356.207 mio kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond i ryggen.

Stor bevilling til forskning i udvikling af personlig kirurgi

​​Læge, ph.d. Steven Andersen har modtaget prestigefyldt international postdoc-stipendie fra Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) på 1.356.207 kr. til et forskningsprojekt, der skal udvikle kirurgens svar på den personlige medicin.

Forskningsprojektet skal undersøge brugen af patient-specifik simulationstræning inden for ørekirurgi og kigge nærmere på, hvilken effekt det har på kirurgens forberedelse, præstation, de kirurgiske resultater og på komplikationsraten. Ved at træne indgrebet på en tro kopi af patientens øre på computeren via 3D-modeller, kan kirurgen personliggøre og målrette indgrebet og øve det inden selve operationen. Målet er, at skræddersy det kirurgiske indgreb i øret til hver enkelt patient og på den måde både forbedre både patientsikkerhed og behandling.

Bedre mulighed for at træne avanceret ørekirurgi

Ørekirurgi kræver kompleks mikrokirurgi af tindingebenet i nærheden af vigtige hjernefunktioner som f.eks. hjernehinderne og ansigtsnerven. Dette stiller store krav til færdighederne hos ørekirurgen, og derfor er der udviklet adskillige virtual reality simulatorer de seneste par år. Men indtil for få år siden var simulatorernes gengivelse for upræcis og manglede realisme, men den fortsatte teknologiske udvikling og integrationen af cochlear implants i simulationsmiljøet har imidlertid øget mulighederne for at træne avanceret ørekirurgi.

- Jeg håber, at vi forskningsmæssigt kan underbygge, at simulationstræning ikke kun kan bruges til at træne nybegyndere inden for kirurgiske procedurer, men at vi kan udvide brugen af simulationstræning og vise, at det også har en positiv effekt på selv erfarne kirurgers præstation og videre kirurgiske udvikling, fortæller Steven Andersen. 

Kirurgiens svar på den personlige medicin

Den seneste udvikling er, at patientens individuelle CT/MR scanninger kan importeres ind i simulationsmiljøet, så kirurgen kan planlægge og træne den specifikke operationen på computeren inden operationen. En form for personlig kirurgi.

- For ørekirurgen betyde den teknologiske udvikling, at man kan forberede sig på den individuelle patients anatomi, især ved de komplicerede procedurer, hvor anatomien kan være en stor udfordring f.eks. hvis der er medfødte misdannelser af det indre øre, lyder det fra forskeren bag projektet, der fortsætter:

- Og for patienterne betyder det, at deres kirurg har haft mulighed for at forberede og træne proceduren helt ned til mindste detalje. Med andre ord er det kirurgiens svar på den personlige og individuelt tilpassede medicin. I sidste ende er formålet at forbedre patientsikkerheden.

Samarbejde med udlandet

Projektet er et samarbejde mellem forskningsgruppen i Øre-næse-halskirurgisk og Audiologisk klinik med professor Mads Sølvsten Sørensen i spidsen og professor Greg Wiet fra Dept. of Otorhinolaryngology, Nationwide Children's Hospital, og Ohio State University, Columbus, Ohio, USA.

Den samlede bevilling til projektet er på 1.356.207 kr. og indebærer et 18 måneders ophold ved Wiets gruppe i USA. De sidste 6 måneder af stipendiet er til en returfase i København, hvor Steven Andersen skal implementere sine erfaringer fra udlandet i det danske projekt.

Redaktør