
Kræft i æggestokkene er en alvorlig sygdom med stor risiko for tilbagefald. Hele 85 procent af de patienter, der har fået diagnosen, oplever, at sygdommen kommer retur. Traditionelt behandles tilbagefald udelukkende med kemoterapi, der har god effekt, mens patienter, der første gang får konstateret kræft i æggestokkene også opereres og får fjernet så meget kræftvæv som muligt.
Da foreløbige undersøgelser tyder på, at man kan skubbe andet tilbagefald fem måneder frem i tiden ved at bruge kombinationsbehandling i forbindelse med første tilbagefald, vil Overlæge Berit Jul Mosgaard fra Gynækologisk Klinik med støtte fra Sundhedsstyrelsen nu igangsætte et projekt, der skal undersøge, om også kvinder, der får tilbagefald nummer to af sygdommen, kan have gavn af en kombinationsbehandling med både operation og kemoterapi.
Sundhedsstyrelsen uddelte i januar uddelte penge til fem ansøgninger om midler til eksperimentel kræftkirurgi, og Rigshospitalet er involveret i tre af de fem ansøgninger, som har fået bevilget penge. Det glæder vicedirektør Per Jørgensen:
- Det viser, hvor stærk en spiller Rigshospitalet er inden for det kirurgiske område, så det kan vi kun være godt tilfredse med, siger Per Jørgensen.
Dette eksperimentelle studie i behandling af tilbagefald ved æggestokkekræft foregår i samarbejde mellem de gynækologisk-onkologiske centre på Rigshospitalet, i Århus og Odense. Målet er at undersøge, om patienter med andet tilbagefald af kræft i æggestokken også kan opereres tilfredsstillende med hensyn til at opnå fjernelse af al synligt kræftvæv uden alt for mange komplikationer og helst med forlænget tid til et eventuelt tredje tilbagefald.
- Vores foreløbige undersøgelser tyder på, at man kan skubbe andet tilbagefald fem måneder frem i tiden ved at bruge kombinationsbehandling i forbindelse med første tilbagefald, siger Berit Jul Mosgaard.
- Vi vil gerne undersøge, om det kan være en fordel for en patient med tilbagefald nummer to både at blive opereret og få kemoterapi. Det er vores hypotese, at det forlænger tiden uden kræft, siger Berit Jul Mosgaard, men vi vil også gerne undersøge, om en ekstra operation har den ønskede effekt for patienten i forhold til både overlevelse og livskvalitet, forklarer Berit.
Målet med operationen er altid, at man kan fjerne al synligt kræftvæv. Derfor udredes patienten med scanninger, som drøftes på tværfaglig konference. Operationerne er meget omfattende og griber ind i flere organer. Derfor er der ofte tale om et tæt samarbejde mellem det gynækologiske center og andre specialer.
Projektet løber over tre år og starter i april 2018. I alt vil omkring 150 kvinder blive inkluderet i projektet.