Det er en særlig historie hver gang

Vagtmester Ditte Holm tager imod over 1200 døde om året i kapellet på Rigshospitalet - Blegdamsvej. Morbidt, tænker mange, men sådan ser hun slet ikke på det
Vent...


Ditte Holm er en af to vagtmestre på Rigshospitalets Kapel på Blegdamsvej. Sammen med kollegaen Jan Mahler tager hun mod mere end 1200 døde om året.


- Mit arbejde er at passe på hospitalets døde. Rigshospitalet har omkring 1200 dødsfald om året, og vi modtager de afdøde og sørger for, at de kan ses af de pårørende og udleveres til bedemanden.

- Jeg er egentlig uddannet social- og sundhedshjælper, men jeg har arbejdet på kontor i mange år. Jeg savnede at have med mennesker at gøre, og så kom jeg først på prøve som afløser i kapellet på Glostrup Hospital og har nu været vagtmester på Blegdamsvej i knap et år.

- Det kan måske lyde mærkeligt, når jeg ville have med mennesker at gøre, at jeg havnede i et kapel, men der er langt flere levende mennesker i dette job end i mit gamle kontorarbejde.

- De døde køres gennem kælderen af portørerne og ind i kølerummet. Jeg skriver dem op i bogen og tjekker som det første, hvordan de ser ud. Hvis de for eksempel har en skade efter en ulykke, så kan jeg forberede de pårørende på det. Så kan de selv tage stilling til, om de vil se dem.

- Så venter jeg på, at bedemanden eller de efterladte ringer for at aftale, hvad der skal ske. Hvis der kommer pårørende, tjekker jeg, hvad dødsårsagen er, så jeg kan forberede mig på, hvad det er for en situation, familien står i.

- Vi får den døde kørt op i et specielt rum, hvor der er tændte stearinlys, og vi gør dem klar. Jeg reder afdødes hår, lægger lagnet ordentligt, og sørger for, at de pårørende kan se hænderne, så de kan holde deres nære i hånden.

- Nogle dage har vi mange udleveringer, andre færre. Det er ikke et job, hvor du kan sige: ”I må altså komme i morgen i stedet for”. Officielt er der kontortid fra 10-14, og så har vi vagttelefonen fra 14-18, i weekenden 8-12. Men vi har aldrig sagt nej, uanset hvornår folk har ringet. Folk ringer jo kun, hvis de har et behov, og de kan komme lige så tit, de vil.

- Det spænder bredt, hvad opgaven er, når du står overfor de pårørende. Det er meget vigtigt lige at mærke stemningen. Nogle gange skal du bare være der, andre gange skal du være ret tæt på dem, andre gange er det vigtigt at træde i baggrunden.

- Jeg havde en gammel dame over 90 år, der var død. Hendes datter på cirka 60 turde ikke gå ind selv, så jeg sagde ja til at gå med, da hun spurgte. Hun sagde højt til den døde: ”Mor, du ER død” og fortalte bagefter, at hun havde lovet sin mor at være helt sikker.

- De fleste pårørende har en eller flere med, men der er også nogle, der kommer alene. Så får vi en snak om, hvad skete der, hvad er det for et menneske. Der er mange, der siger ”åh, det hører du sikkert tit”. Men jeg svarer ”nej, det er en særlig historie hver gang”. Og det mener jeg. For den enkelte er det helt særligt, og det kan jeg mærke.

- Det kan også være barskt. En af de første, jeg havde, var en mand, der var død i en ulykke. Hans kone kom med en dreng på fem år i hånden og en fem uger gammel baby på armen.

- Der er altid noget, man tager med. Det kan ikke undgås. Børn og unge, og dér, hvor folk ikke har været forberedt på døden, er det værste. Jeg cykler til og fra arbejde, og det er min måde at bearbejde det på. Der har jeg lige en god halv time, hvor jeg kan tænke over tingene og vende dagen inde hovedet. Og så er vi to vagtmestre, og vi taler sammen om det, vi oplever.

- Mange siger, at ”det må da være et morbidt arbejde”, men sådan ser jeg slet ikke på det. Jeg er der både for de afdøde og for de pårørende.  Det er det sidste, de efterladte ser til en, der har stået dem nær, og det et vigtigt øjeblik, det ved jeg fra mit eget liv. Jeg føler, at jeg er med til at gøre en forskel for de levende.

- Jobbet har forandret mig. Jeg går mindre op i småting, end jeg gjorde før.  Når jeg kommer hjem og hører børnene småskændes om en eller anden lillebitte ting, siger jeg ofte, at det der er altså ikke er værd at diskutere.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor