​SMS´er får leddegigt-patienter op af sofaen

Målrettede beskeder løfter både aktivitet og sundhedstilstand. Det viser ny forskning.

1 time og 36 minutter. Så meget mindre sidder de ned om dagen, den gruppe af patienter med leddegigt, der har deltaget i et sms-forsøg om fysisk aktivitet. ”Sidde-tiden” er nu erstattet af ”gå-” eller ”stå-tid.” Samtidig er patienternes kolesterolniveau og almene sundhedstilstand væsentligt forbedret. 

-Med simple værktøjer kan vi forbedre sundhedstilstanden for en gruppe, som ellers ikke er tilbøjelige til at bevæge sig. Patienter med leddegigt har 50-60 procent større risiko for at dø tidligt af hjertekarsygdomme end andre, siger sygeplejerske, cand. cur., ph.d. og forskningsleder Bente Appel Esbensen, Videnscenter for Reumatologi og Rygsygdomme, Rigshospitalet.  

Forskningsresultaterne er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Annals of Rheumatic Diseases.

”Trask ud i det gode forårsvejr!”

En af de patienter, der har deltaget i forsøget, er 50-årige Heidi Ibsen, som er salgsassistent i et rengøringsfirma. Heidi havde et ønske om at komme i gang med at cykle og gå noget mere. En af de SMS-beskeder, hun modtog, lød:
”Hej Heidi. Tag dine gamle sutter på og trask ud i det gode forårsvejr. Når du over 3 km, så giv dig selv et skulderklap og noget lækkert frugt som belønning.”
Heidi kom ind i en god rutine med gåture efter aftensmaden, og netop Heidis og resten af gruppens erfaringer kan få stor betydning for, hvordan sundhedsmyndighederne rådgiver mennesker med kroniske sygdomme om fysisk aktivitet. 

Kolesterolniveauet falder

I en periode på 16 uger deltog 75 mennesker i tre individuelle motivationssamtaler sammen med en sygeplejerske eller en ergoterapeut. Derefter skulle patienterne sætte sig individuelle mål for at nedbringe den tid, de sidder ned, og i stedet lave gående eller stående aktiviteter. Ugentlige SMS´er mindede dem om deres egne målsætninger. 
-Det viser sig, at selv små ændringer i det daglige aktivitetsniveau har stor betydning for det fysiske aktivitetsniveau, for livskvalitet, smerte, træthed og på niveauet af kolesterol i kroppen, fortæller Tanja Thomsen, der er ergoterapeut, cand.scient. san., og som har gennemført projektet som et led i sit ph.d. studie. 
En anden gruppe på 75 mennesker, kontrolgruppen, fik besked på at opretholde deres normale aktivitetsniveau. Forskellen på ”siddetid” mellem den første og anden gruppe, viste sig at være på lige over to timer om dagen.

Lidt har også ret 

Patienter med leddegigt tilbringer i gennemsnit mellem 70 og 90 procent af deres tid i siddende tilstand. I stedet for at overtale dem til en tur i træningscenteret eller en løbetur, kan der være betydelige sundhedsgevinster ved at afbryde den stillesiddende tid hyppigere og erstatte den med stående eller gående aktivitet. 
-Noget tyder på, at disse patienter vil få et vigtigt udbytte ud af at erstatte stillesiddende tid med lav-intensiv fysisk aktivitet. Det er de færreste mennesker med kroniske sygdomme, der har overskud til at overholde anbefalingerne om moderat til kraftig fysisk aktivitet 30 minutter om dagen, siger Tanja Thomsen.

Fakta om leddegigt:


  • Leddegigt er en af de gigtsygdomme, som vil være i størst stigning i fremtiden. 
  • Næsten 50.000 danskere over 15 år har leddegigt. 
  • 20 % flere vi lide af leddegigt i 2050. Det svarer til 50.000 personer – en stigning på 10.000 siden 2015


Redaktør