Når børn bliver indlagt med kræft, er de svækkede af sygdommen, og den hårde behandling belaster børnenes kroppe yderligere.
Kondition nedsat med 40 pct
Kræftsyge børns kondition er nedsat med 40 pct. i forhold til deres raske kammerater, og al fysisk aktivitet er en udfordring under den ofte lange behandling. Men det er afgørende for børnene at fastholde en god fysisk form. Det viser en ny undersøgelse, der udspringer af det store RESPECT-projekt på Rigshospitalets BørneUngeKlinik, som Børnecancerfonden har støttet med i alt knap 4 millioner kroner.
Vigtigt med fysisk aktivitet under indlæggelse
Studiet er det første i verden, som har målt kræftsyge børns kondition på diagnosetidspunktet, hvor det ellers er svært at måle konditionen.
- Kombinationen af intensiv behandling, bivirkninger, isolation, inaktivitet og et nedsat immunforsvar udfordrer børnenes aktivitetsniveau. Samtidig er deres normale deltagelse i leg og sport i skolen reduceret, og det påvirker dem både følelsesmæssigt og sundhedsmæssigt. Så det er uhyre vigtigt, at vi får de her børn og unge ud af hospitalssengen for at røre sig, fortæller professor i børnekræft Kjeld Schmiegelow, der står i spidsen for RESPECT-projektet på Rigshospitalet.
Undersøgelsen viser ikke kun, at det er godt for børn i behandling for kræft at være fysisk aktive, men også at det er sikkert for dem at træne – lige fra de bliver indlagt og gennem hele den intensive behandling.
- De fleste børn og unge i behandling for kræft vil allerhelst blive i deres senge, fx fordi de har ondt, har kvalme eller er i dårligt humør. Men de er allerbedst for dem at komme ud af sengen, for motion har stor betydning for mange af kroppens vigtige stabiliserende funktioner, fx immunsystemet og insulinbalancen. Stadig flere undersøgelser fremhæver også, at motion muligvis kan hæmme kræftcellers vækst, så der er al mulig grund til at motivere børn i kræftbehandling til at træne og lege”, fortæller Kjeld Schmiegelow.
Studiet er publiceret i British Journal of Sports Medicine og er et af de første i verden til at dokumentere, hvor nedsat konditionen reelt er hos kræftsyge børn i forhold til raske børn. Studiet er gennemført af Rigshospitalet med støtte fra Børnecancerfonden.
Om studiet
Forskerne har undersøgt 78 børn fra 6-18 år diagnosticeret med kræft fra januar 2013 – april 2016, som alle er behandlet med kemoterapi.
Børnenes fysiske funktionsniveau er målt ved at teste deres fysiske styrke, balance og kondition. Børnenes er testet på diagnosetidspunktet, henholdsvis 3 og 6 måneder efter behandlingsstart samt et år efter afslutningen på deres behandling. RESPECT-projektet (Rehabilitation including Social and Physical activity and Education in Children and Teenagers with Cancer) har kørt på Rigshospitalet siden 2012 og er den eneste børnekræftafdeling i Danmark, der systematisk integrerer kræftsyge børn og unges kendte hverdagsliv i behandlingsforløbet, så det bagefter er lettere for dem at vende tilbage til hverdagen.
Udover fast træning og motion etablerer rehabiliteringsprogrammet bl.a. et tæt samarbejde mellem børnekræftafdelingen og barnets skoleklasse, hvor to klassekammerater er ambassadører, som skiftes til at besøge deres syge kammerat på hospitalet for at lave lektier, træne eller bare hygge sig sammen og være børn. Fire ud af fem børn overlever kræft i dag takket været målrettet forskning.
Det stiller krav til rehabilitering af et stigende antal børn, og mange af dem har svært ved at vende tilbage til en normal hverdag. Hvert fjerde barn, der har været i behandling for kræft, har sociale og relationelle problemer, og 18 pct. må gå en klasse om på grund af fravær.
Originalartiklen
Læs originalartiklen i BMJ Open Sport Exercise Medicin:
Cardiorespiratory fitness and physical function in children with cancer from diagnosis throughout treatment.