Professor vinder prestigefyldt sklerose-pris

​Som første skandinav får professor Per Soelberg Sørensen fra Rigshospitalet på lørdag overrakt den prestigefyldte Charcot-pris for sin store forskningsindsats for patienter med multipel sklerose (MS).

Når professor Per Soelberg Sørensen fra Rigshospitalet på lørdag stiller sig på talerstolen i Paris for at holde Charcot-forelæsningen, så er det en fornem anerkendelse af et langt liv som forsker i multipel sklerose (MS). Han er den første skandinaviske vinder af Charcot-prisen, hvilket er en karrierepris, som Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) hvert andet år uddeler til verdens fremmeste skleroseforskere. 

I begrundelsen for prisen skriver MSIF, at Per Soelberg Sørensen er en af verdens mest fremtrædende kliniske neurologer indenfor sklerose. Han står bag en række MS-initiativer i hele Europa, har været med til at publicere vigtige data om effekten af immunomodulerende behandlinger og har bidraget til udviklingen af en række sklerosebehandlinger. 

Per Soelberg.jpg

Første i Skandinavien

For Per Soelberg Sørensen er prisen en stor anerkendelse fra kolleger i hele verden.

”Det er en stor ære at få denne pris som den første person i de skandinaviske lande. Jeg får primært prisen, fordi vi i Danmark har været meget tidligt ude og vise vigtigheden i at skifte lægemiddel, fordi sklerosepatienterne typisk danner antistoffer mod den første behandling. Vores forskning har været med til at sætte fokus på, hvordan kombinationsbehandlinger kan forbedre prognosen for sklerosepatienter,” siger Per Soelberg Sørensen.

Der findes i dag mere end 400 publikationer i hans navn, og Per Soelberg Sørensen har været et flittigt medlem af danske og internationale videnskabelige bestyrelser og udvalg. 

Per Soelberg Sørensen er ydermere grundlægger af European Journal of Neurology, det danske Sclerosebehandlingsregister (nu fusioneret med Scleroseregistret) og Neuroimmunologisk Laboratorie i København. 

Stor ros fra kolleger

Professor Xavier Montalban, formand for MSIFs internationale medicinske og videnskabelige bestyrelse, forklarer, hvorfor prof Sørensen er en fortjent vinder af denne unikke pris:

"Jeg mener, at han uden tvivl er en af de vigtigste kliniske skleroseneurologer i de sidste årtier, og forhåbentlig vil han fortsætte med at støtte patienter og neurologer i fremtiden."

Professor Reinhard Hohlfeld, næstformand for MSIFs internationale medicinske og videnskabelige bestyrelse, siger:

"Jeg beundrer ikke kun Per som en vidunderlig, langvarig ven og kollega, men også for hans mange vigtige bidrag til sklerosebehandling og -forskning. Per var blandt de små pionerer, der først understregede betydningen af og skabte samarbejde mellem eksperter i Europa, hvis arv vi ser i dag i fx ECTRIMS. Det er Pers enorme bidrag til at fremme internationalt samarbejde, der virkelig gør ham til en god kandidat til denne vigtige og prestigefyldte globale pris. "

ECTRIMS-mødet bliver afholdt i Paris den 25-28. oktober, og mødet bliver lørdag afsluttet med, at Per Soelberg Sørensen får overrakt Charcot-prisen og holder sin forelæsning.

Tidligere vindere af prisen kan ses her 
Redaktør