Stor millionbevilling til forskning i pludselig død og hjertestop

​Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital og Den Præhospitale Virksomhed i Region Hovedstaden har modtaget 10 mio. kr. til forskning i hjertestop og pludselig død.

Forskere fra Region Hovedstaden er med i en gruppe af europæiske eliteforskere, som de næste fem år skal undersøge pludselig død og hjertestop i Europa. Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital og Den Præhospitale Virksomhed i Region Hovedstaden har fået en EU-bevilling på 10 mio. kr. og skal være med til at finde nye svar på, hvad årsagerne er til, at så mange europæere pludselig dør og falder om med hjertestop.

Forskningsprojektet ESCAPE-NET bliver ledet af et konsortium i Amsterdam, Holland, og bevillingen er en del af det europæiske rammeprogram for forskning og udvikling, Horizon 2020.

I Danmark bliver forskningsprojektet koordineret af Jacob Tfelt-Hansen,  som er lektor og afdelingslæge ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet og selv har forsket i pludselig hjertedød.  Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet, Hjertemedicinsk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital ved professor Gunnar Gislason og Den Præhospitale Virksomhed  med direktør Freddy Lippert og lektor Frederik Folke har tilsammen stor erfaring med at forske i pludselig død og hjertestop.

"Vi er kommet med i Champions League for pludselig hjertedød og forskning i hjertestop.  I Danmark har vi unikke data og registre, som giver gode forudsætninger for at levere flotte forskningsresultater," siger Jacob Tfelt-Hansen.

Hjerteforeningen med forskningschef Gunnar Gislason som frontfigur indgår også som central samarbejdspartner i den danske del af projektet. 

Man anslår, at 10 procent af alle dødsfald i Europa skyldes pludselig hjertestop. Afhængigt af land og beredskab overlever kun 5-20 procent af patienterne for øjeblikket et hjertestop. Danske resultater, som Jacob Tfelt-Hansen har stået bag, har tidligere vist, at ca. to ud af tre tilfælde af pludselig død skyldes hjertesygdom. Håbet med forskningsprojektet er, at man kan blive bedre til at forudsige, hvem der er i særlig risiko for hjertestop og pludselig død, forklarer Jacob Tfelt-Hansen.

"Hvert hjertestop har store omkostninger for den enkelte patient og samfundet. Der er et stort udækket behov for at forske i en forbedring af behandlingsmulighederne og en mere effektiv forebyggelse af hjertestop," siger Jacob Tfelt-Hansen.

Læs mere om forskningsprojektet ESCAPE-NET:

http://cordis.europa.eu/project/rcn/207233_en.html


Redaktør