Akutlægebiler får frysetørret blod om bord

​Frysetørret plasma fra donorblod får nu plads bag førersædet i akutlægebiler i Region Hovedstaden. Det er første gang, der er donorblod om bord, når 'de blå blink' rykker ud på danske veje.

1. maj 2017 bliver frysetørret plasma fast inventar i Region Hovedstadens akutlægebiler.  Det frysetørrede plasma er udvundet fra frisktappet donorblod og kan blandes med vand og bruges direkte på ulykkesstedet. Dermed kan akutlægerne påbegynde transfusionsbehandling hos borgere med livstruende blødning i den helt tidlige, akutte fase før ankomst til hospitalet. 

- Det er resultatet af et enestående samarbejde på tværs af Akutberedskabet, Blodbanken og regionens hospitaler, at vi nu kan strække en ny arm af avanceret behandling helt ud til skadestedet, og det kommer til at forbedre patienternes tidlige overlevelse og øge effekten af den videre behandling, når patienten ankommer til hospitalet, siger en af initiativtagerne, overlæge Jakob Stensballe, der til daglig er en af traumeteamlederne på Rigshospitalet og fagligt ansvarlig for den døgnbemandede blødningsvagt i Region Hovedstadens Blodbank. 


Seks biler ruller ud

Region Hovedstadens seks akutlægebiler bliver de første i landet, der ruller ud med det nye blodprodukt, og det kommer til at redde flere liv, lyder det fra flere af eksperterne bag initiativet. 

- Som akutlæge kan jeg kun glæde mig over, at vi med dette tiltag nu har fået endnu et skarpt skyts i kampen for at redde liv på vejene. Der er ingen tvivl om, at frysetørret plasma er kommet for at blive, som et stærkt supplement til de mange avancerede behandlinger, der i forvejen kan tilbydes allerede på skadestedet og i forbindelse med den videre behandling under transport mod fx TraumeCentret på Rigshospitalet, siger overlæge Henrik Alstrøm fra Akutberedskabet i Region Hovedstaden, der har været med til at udvikle og implementere konceptet i bilerne.

Blodbanken i Region Hovedstaden har tidligere været med til at indføre en mobil mini-blodbank i den akutte behandling i akutlægehelikopterne, som flyver i hele landet og primært dækker yderområdene, hvor der er lang transportvej til akuthospitalerne. Så det er ikke første gang, den præhospitale indsats kan tilbyde blodtransfusion til patienter, men det er først med udviklingen af det frysetørrede plasma, det er blevet muligt at udruste akutlægebilerne med et livreddende blodprodukt. 

Om frysetørret plasma

Frysetørret plasma kan øge den tidlige overlevelse ved livstruende blødning og stabilisere patientens tilstand under transport til akuthospital. Det kan mindske den dødelige blødningsforstyrrelse, der opstår hos mere end 30 % af disse patienter. Frysetørret plasma produceres fra donorplasma. Modsat andre blodkomponenter, som hospitalslægerne anvender i den højt specialiserede behandling, kan dette frysetørrede plasma anvendes til alle patienter - uanset blodtype. 

Akutlægebilerne og Blodbanken i Region H

Region Hovedstadens akutlægebiler er organiseret under Den Præhospitale Virksomhed, i daglig tale Akutberedskabet, og har baser i Københavns Centrum, Hvidovre Hospital, Nordsjællands Hospital i Hillerød, Herlev Hospital og Bornholms Hospital og har tilsammen ca. 20.000 missioner om året til akut syge og tilskadekomne borgere. Region Hovedstadens Blodbank har hovedsæde på Rigshospitalet.


Redaktør