International innovationspris til hjemmekemo

​Sygeplejerske Katrine Fridthjof modtog lørdag d. 27. maj 3.-præmien i en innovationspris, der blev uddelt af International Council of Nurses på verdenskongressen i Barcelona

Katrine Fridthjof modtog prisen til INC's verdenskongres i Barcelona


Katrine Fridthjof fra Klinik for Blodsygdomme har stået i spidsen for udviklingen af hjemmekemo, en praksis for hvordan patienter med leukæmi og andre blodsygdomme kan modtage kemoterapi i eget hjem ved hjælp af en pumpe, som er programmeret til at give flere behandlinger over flere dage.

Der er mange fordele ved at tilbyde hjemmebehandlingen:
  • ​Patienterne får mulighed for at være hjemme og have en så normal hverdag som muligt, selv om de modtager høj-intensiv kemobehandling
  • Patienterne har færre bivirkninger, bedre ernæring og mindre infektionsrisiko
  • Behandlingen kræver færre ressourcer end en traditionel indlæggelse

Udbredelse af hjemmekemo

Behandlingen er i dag praksis eller tæt på at blive implementeret på alle hæmatologiske afdelinger i Danmark og mere end 300 patienter er behandlet efter det nye koncept.  Det er også blevet muligt at få antibiotikabehandling, blødermedicin, væskedrop og parenteral ernæring via den transportable pumpe. Flere andre lande har allerede vist interesse for projektet, og Katrine håber, at prisen vil bidrage til at flere vil lade sig inspirere af hendes erfaringer:

- Jeg håber, at prisen betyder at nogen af dem, der var med på konferencen har lagt mærke til projektet og tager idéen med hjem. Der var desværre ikke rigtigt tid til at fortælle om projektet til åbningsceremonien, men jeg præsenterede det på den nordiske stand, og der var flere, som kom forbi, fordi de havde lagt mærke til det ved åbningsceremonien og gerne ville høre mere, fortæller en glad Katrine Fridthjof.

- Det er fantastisk at opleve den opbakning fra DSR, som nominerede mig til prisen, og det er noget særligt, at det er sygeplejersker, der har peget på lige mit projekt fordi de synes det er godt, fortsætter hun.

Systematisk viden om effekten

3.-pladsen i den nyindstiftede innovationspris ” Kim Mo Im Policy Innovation and Impact Award” er en anerkendelse af Katrine Fridthjofs arbejde med patientcentret pleje og behandling i hjemmet. Hun modtager 5.000 dollars (ca. 35.000 kr.) til videreudvikling af projektet:

- Jeg har endnu ikke en konkret plan for, hvad vi skal bruge præmiesummen til. Vi skal i gang med et nationalt projekt, hvor vi laver en systematisk undersøgelse af livskvalitet, ernæring og infektioner i forbindelse med hjemmekemo, så måske skal de bruges i forbindelse med gennemførelsen af det projekt, fortæller Katrine Fridthjof.

- Vi er enormt stolte på Katrines vegne over den flotte pris, og vi er sikre på, at hun vil bruge den internationale platform, som hun har formået at skabe allerede nu til få nye ideer og nye netværk, udtaler Pernille Welinder som er oversygeplejerske i Klinik for Blodsygdomme.Redaktør