Dansk sensation; første dansker får livreddende thymus-transplantation med hjælp fra Rigshospitalets eksperter

En dansk dreng har som den første dansker nogensinde gennemgået en transplantation af thymus og har nu fået et velfungerende immunforsvar takket være eksperter på Rigshospitalets BørneUngeKlinik og eksperter på Great Ormond Street Hospital i London. 

For mere end tre år siden opdagede overlæge i BørneUngeKlinikken, Marianne Ifversen,  at en dansk dreng i behandling på Rigshospitalet led af den ekstremt sjældne lidelse; at være født uden en thymus kirtel.

Drengen havde således ikke noget immunforsvar, og fremtidsudsigterne var dystre. Thymus er den kirtel, der uddanner kroppens immunforsvar, og som vi næsten ikke kan leve foruden. Uden en thymus vil et spædbarn ofte dø inden for det første leveår af selv en lille bakterie- eller virusinfektion. 

- Det var også den danske drengs sandsynlige skæbne, men nu har læger formentlig reddet hans liv ved at give ham den første transplantation af thymusvæv i Danmark. Det fortæller Videnskab.dk. Drengen er 1 ud af kun 12 europæiske børn, der har fået foretaget den eksperimentelle transplantation, som hjælper kroppen med at få et immunforsvar til at fungere, skriver Videnskab.dk.

Drengens sjældne lidelse blev opdaget af eksperter på BørneUngeKlinikken, der har sørget for at passe og pleje drengen og sørge for at isolere ham og holde ham infektionsfri til transplantationen kunne gennemføres med hjælp fra Great Ormond Street Hospital i London.

- Transplantationen er meget tæt på 'cutting edge'. Men den lykkedes, og drengen har nu et immunforsvar, der har stabiliseret sig og kan bekæmpe virus- og bakterieinfektioner på egen hånd, fortæller overlæge Marianne Ifversen til Videnskab.dk Hans status er nu, at han formentlig kan leve resten af livet uden af få forebyggende medicin for at bekæmpe infektioner, fortæller Marianne Ifversen til Videnskab.dk. 

Marianne Ifversen var den læge, som for tre år siden opdagede, at drengen led af den ekstrem sjældne lidelse 
Se hele artiklen på Videnskab.dk 

Det banebrydende arbejde vedrørende thymus-transplantationen er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal og Allergy and Clinical Immunology. 

Redaktør