Flot pris til forskning i muskler og motion

​Bente Klarlund Pedersen  blev den 21. juni belønnet med KU's KFJ-pris for sin banebrydende forskning

Hvert år uddeler Kirsten og Freddy Johansens Fond priser og donationer til almennyttige formål – eksempelvis til forskningsaktiviteter inden for lægevidenskaben. I år modtager to professorer fra SUND forskerpriserne.

Professor Bente Klarlund Pedersen fra Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet belønnes med den såkaldte kliniske pris for sin forskning i muskler og motion. Den anden prismodtager er professor Mette Marie Rosenkilde, som modtager den præ-kliniske pris for sin forskning i protein-receptorer. Priserne er på 1,5 millioner kroner hver, og kommer fra Kirsten og Freddy Johansens Fond.

Begge har gennem hver deres karriere præget deres forskningsområder med nye, banebrydende opdagelser, og de er med årene blevet internationalt anerkendte forskere. 

Grundlagde nyt koncept i muskelforskning

Professor Bente Klarlund Pedersen har i sin karriere fokuseret meget på muskler og motion. For hun har gjort den opdagelse, at musklerne ikke alene er et bevægelsesapparat, man kan bruge til motion. Hendes forskning viser også, at musklerne selv producerer vigtige hormoner, man kalder myokiner, der har adskillige positive effekter for kroppen og helbredet.

Muskler kommunikerer med andre organer via myokinerne, der for eksempel kan hæmme betændelsestilstande ved kroniske sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og regulere stofskiftet i muskler og fedtvæv. I dag kender man til flere hunderede forskellige myokiner, men det var Bente Klarlund Pedersen og hendes kolleger, der fandt det første myokin. Dermed grundlagde de et helt nyt koncept inden for muskelforskning. I dag arbejder hun videre med samme emne men fokuserer på, hvordan fysisk træning kan anvendes som led i behandling af patienter med kroniske sygdomme.

Motion halverer tumor-størrelsen

Bente Klarlund Pedersen er leder af TrygFondens Center for Fysisk Aktivitet på Rigshospitalet, hvor hun og kollegerne undersøger motion og muskelbevægelses forskellige positive effekter. De arbejder blandt andet med at udvikle stamceller fra muskler, og de laver mekanistiske laboratorieforsøg i dyr og mennesker, både raske og syge. De mest effektive træningsmetoder bliver derefter undersøgt som behandlingsform til patienter med diabetes, hjertesygdomme, KOL og cancer i kommuner og på hospitaler 

I dyreforsøg har de for eksempel vist, at man kan halvere en tumors størrelse ved fysisk aktivitet. Forskningen viser, at et myokin kan lede dræberceller gennem blodbanen og hen til cancer-tumorer, hvor de slår tumorcellerne ihjel. Denne forskning videreføres nu i mennesker.

”Denne pris anerkender selvfølgelig mit arbejde og min forskning, og derfor er jeg naturligvis meget taknemmelig over at modtage den. Jeg ser det også som en opfordring til at fortsætte mit arbejde med at forske i muskler og motion,” siger Bente Klarlund.

Redaktør