Børnesmertebekæmpere får Nightingale-Pris

​Gitte Aagaard og Susanne Molins kamp for at afhjælpe børns smerter udløser Florence Nightingale-Prisen

​Et elefant- og et løvehoved hænger og dingler om halsen på sygeplejerskerne Gitte Aagaard og Susanne Molin fra Videnscenter for Børnesmerte.

For mens læger ofte kan kendes på stetoskoperne, der hænger om halsen på dem, så er udstyret hos de to børnesmertebekæmpende sygeplejersker noget anderledes. De to dyrehoveder i stof er toppen af den sæbeboblebeholder, der er af et af de vigtigste værktøjer i den kamp mod børns smerter, som netop har udløst Florence Nightingale-Prisen til de to kvinder, som i dag blev overrakt på Rigshospitalets Sygeplejerskesymposium.

Og i den kamp er sæbebobler vigtige.

- De er gode til at distrahere børn, at gøre dem glade, få deres fokus væk fra eksempelvis en vaccination, siger Susanne Molin.

- Men vi lyver ikke for børnene. Det vi prøver er at gøre oplevelsen mindre ubehagelig. Vi fortæller dem ikke, at det ikke gør ondt, men at de skal prøve at tænke på noget andet. At de snart skal en tur på besøg hos bedstemor og bedstefar eller en tur i svømmehallen, siger Gitte Aaagaard.

En enestående, utrættelig og professionel indsats

’Det er hurtigt overstået’, lyder en klassisk bemærkning til børn, der skal stikkes.

- Men det er noget af det dummeste, man kan sige. Det hjælper ikke, tværtimod. Der er lavet undersøgelser, der ser på, hvilket sprog vi bruger i forhold til børn. Sætninger som ’Det er hurtigt overstået´ og ’ Du skal ikke være bange’ øger angsten, og angsten øger oplevelsen af smerte, siger Gitte Aagaard.

Deres mangeårige arbejde med børns smerter har ført til både forskning, konkrete værktøjer og metoder og i 2014 til oprettelse af Videnscenter for Børnesmerter.

- Gennem en enestående, utrættelig og professionel indsats sikrer Susanne og Gitte, at børn får en smertebehandling, der er tilpasset det enkelte barn, uanset hvilken afdeling barnet er indlagt på og uafhængig af, hvilken type smerte barnet lider af, lyder det blandt andet i indstillingen af de to sygeplejersker.

Slut med at fastholde børn

Et af de konkrete resultater af Susanne Molins og Gitte Aagaards arbejde er minimeringen af brug af ufrivillig fastholdelse af børn, der skal stikkes.

- Det var normen for bare få år siden, men i dag sker det næsten ikke. Og skal jeg køre det helt op er det netop det, det hele drejer sig om: Vi er ikke i tvivl om, hvorfor vi går på arbejde. Det er ikke for at sætte krydser i SP eller opnå et eller andet benchmark. Det handler ganske enkelt om at minimere smerterne for børn og deres familier, siger Susanne Molin.

De er glade for prisen, men udover en taknemmelighed for Region Hovedstadens treårige støtte til Videnscenter for Børnesmerter i 2014, retter de roserne mod deres arbejdsplads og oversygeplejerske Lisbeth Jørgensen.

- Vi er glade for Florence Nightingale-prisen – for det er da dejligt at få anerkendt sit arbejde. Men vi håber mest, at prisen vil være med til at skabe opmærksomhed omkring centret, som arbejder så hårdt for noget af det forældre til børnepatienter betragter som noget af det vigtigste, nemlig en så smertefri behandling som muligt. Derfor vil vi gerne takke Lisbeth Jørgensen for at være med til at skabe den sti, vi så gerne vil gå ad, siger Susanne Molin.

Redaktør