På jagt efter blodkræftens onde rod

Canadiske John E. Dick modtager Rigshospitalets Internationale KFJ-pris blandt andet for sin kamp mod leukæmi.
Leukæmi minder på mange måder om en mælkebøtte. River du kun bladene af mælkebøtten, så kommer den igen og igen. For at kunne bekæmpe den effektivt skal du have fat i selve roden.

I kampen mod blodkræft er roden selve leukæmiens stamcelle, der spreder sygdommen – hvis ikke du får fat i den, vil sygdommen komme tilbage, selv om det umiddelbart kan se ud som om, at den er væk.

Den opdagelse står den canadiske professor John E. Dick bag – og blandt andet derfor får han nu Rigshospitalets Internationale KFJ-Pris på 1,5 millioner kroner.

John E. Dick har gennem mere end 30 år forsket i blodstamceller og har blandt andet fundet ud af, at netop leukæmi er en stamcellesygdom, og at leukæmi på samme måde som det normale blodsystem er hierarkisk opbygget. 

- John E. Dick påviste, at en leukæmitumor ikke består af ens celler. Den vigtigste celle sætter gang i og bestemmer processen, når de nedre celler i hierarkiet deler sig, og leukæmien spreder sig. Så hvis man - som tidligere - kun målretter behandlingen mod de delende celler, kan patienten at se helt rask ud, men et år senere kan sygdommen have spredt sig igen, forklarer Bo Porse, der er klinikchef på Rigshospitalet, professor i molekylærbiologi og som har indstillet John E. Dick til KFJ-Prisen.

Mennesker og mus

Et vendepunkt i John E. Dicks forskning kom, da det som en af de første forskere i verden lykkedes ham at transplantere menneskeceller til immundeficiente mus i 1988, der gjorde forskning i blodstamceller langt mere tilgængelig. Derefter vendte han opmærksomheden mod at transplantere menneskelige leukæmiceller i mus, hvilket har hjulpet til at kunne identificere den enkelte celle, der står bag leukæmi.

- Det er vigtigt at kunne genkende dem, og så senere forhåbentlig finde deres akilleshæl, så de kan rammes bedst muligt, siger John E. Dick.

Og det er netop det fremadrettede sigte for John E. Dick, der er optimist i kampen mod cancer.

- Der bliver ikke fundet en magisk kugle mod leukæmi eller kræft generelt. Det er en fortsat kamp og en lind strøm af små fremskridt. Vi har løbende set forbedrede overlevelsesrater i kræftkampen, og det vil også ske i kampen mod leukæmi, siger John E. Dick.

Prismodtageren har netop tænkt, at KFJ-Prisens kontantbeløb på 1,5 millioner kroner netop skal indgå i den kamp.

- Det er altid en stor ære at få anerkendelse for sit arbejde, så jeg er meget taknemlig og glæder mig til at bruge den generøse donation i samarbejde med Rigshospitalet, siger John E. Dick.

Sammen med Bo Porse og Rigshospitalet har John E. Dick et forskningsprojekt, hvor målet er at gøre det lettere at genkende og ramme, hvad man populært sagt kan kalde leukæmiens chefcelle, og som den canadiske professor vil bruge pengene til at finansiere.

- De kommer ikke ud med et flag på, hvor der står ”Jeg er ond”. John E. Dick har identificeret cellen. Nu skal vi i samarbejde finde ud af, hvordan den kan rammes uden, at man gør skade på alt muligt andet, siger Bo Porse.

Overrækkelse af prisen finder sted tirsdag den 10. januar 2017 kl. 14.30 i direktionens repræsentationslokale på 5. sal med efterfølgende reception.

KFJ-Prisen

KFJ-Prisen uddeles af Kirsten og Freddy Johansens fond i samarbejde med Rigshospitalet. Kirsten og Freddy Johansens Fond, der siden 2005 har uddelt betydelige beløb til adskillige formål, herunder ofte til sundhedsvidenskabelig forskning. Du kan læse mere om Kirsten og Freddy Johansens fond her.


Redaktør