Fødselsdepression kan opdages allerede under graviditeten

En ny undersøgelse udarbejdet af Rigshospitalet og praktiserende læger i København viser, at det er muligt at opdage både fædres og mødres fødselsdepressioner, allerede før barnet er født. Hidtil har sundhedsplejen i mange kommuner screenet 6‐8 uger efter fødslen. 

Fødselsdepression belaster familien og barnets udvikling. Derfor er det vigtig at opdage og behandlekommende forældre, der har begyndende fødselsdepression. Kan behandlingen gennemføres inden fødslen, vil barnet ikke blive udsat for de belastninger, som kan føre til dårlig trivsel.

Screening af både mænd og kvinder

I halvandet år har 30 læger i Indre By og andre interesserede læger screenet kommende forældre omkring 24. graviditetsuge. I alt 1206 vordende fædre og mødre blev screenet. Her fandt vi, at 11 % kvinder og 8 % mænd havde eller var i risiko for at få en fødselsdepression. De fik straks efter screeningen tilbudt psykologsamtaler på Rigshospitalet gennem de sidste tre måneder op til – og indimellem henover – fødslen. Både vordende fædre og mødre tog imod behandling.  
Læs flere resultater fra undersøgelsen.

Se det spørgeskema, der anvendes i screeningen for fødselsdepression

Opsigtsvækkende resultater

Svend Aage Madsen, Forskningsleder på Rigshospitalet og formand for projektgruppen, udtaler: - Resultaterne er både herhjemme og internationalt opsigtsvækkende. De giver belæg for, at screening ,og tidlig behandling kan forebygge de belastninger i spædbarnsfamilier og forstyrrelser på børnene, som en forældres fødselsdepression kan medføre. 

Derfor foreslår projektgruppen, at der indføres tilbud om systematisk screening for fødselsdepression af vordende fædre og mødre ved graviditetsundersøgelse hos praktiserende læge. Og mulighed for hurtig psykologbehandling.

Birgitte Bibow, praktiserende læge og medleder i projektgruppen, udtaler: - Som læge tænker mange af os, jeg kender godt de gravide kvinder i min praksis, og kan gennemskue, hvis en depression er på vej. Vi opdagede dog at blive overraskede, og mændene overraskede os særligt.


Projektet er støttet økonomisk af:
Trygfonden og
Kvalitets- og efteruddannelsesudvalget for almen praksis i Region Hovedstaden


For yderligere information, kontakt:
Svend Aage Madsen: 26 21 28 51
eller
Birgitte Bibow: b.bibow@dadlnet.dk


Undersøgelsen præsenteres i dag torsdag den 26. januar 2017 på "Store Praksisdag" på Hotel Scandic, København. En uddannelsesdag for almen praksis i hovedstadsområdet.

Redaktør