Mindeord for Niels Borregaard

Professor, overlæge og tidligere klinikchef i Hæmatologisk Klinik Niels Borregaard sov stille ind 10. januar 2017

Niels Borregaard har haft en uvurderlig betydning for Hæmatologisk Klinik på Rigshospitalet, som han var klinikchef for i perioden 1998 til 2008, og han har et stort ansvar for den høje kvalitet i patientbehandling, forskning, udvikling og uddannelse, som i dag kendetegner klinikken.

Niels ledede det verdensanerkendte Granulocytlaboratorium i mere end 25 år og har været blandt verdens førende indenfor forskning i den neutrofile granulocyts cellebiologi med omfattende internationale samarbejder indenfor området. Niels har en meget omfattende publikationsliste, er forfatter til mange lærebogskapitler og har haft centrale poster i velanskrevne tidsskrifter, bl.a. 14 år som redaktør for European Journal of Heamatology og senest som associate editor i det førende amerikanske tidsskrift Blood.


Niels har haft en afgørende betydning for at fremme den læge- og sundhedsvidenskabelige forskning ikke bare på Rigshospitalet og Københavns Universitet, men i hele Danmark, og han har siddet i flere fonde og råd og været en afgørende stemme i bevillings- og forskningsstrategiske beslutninger. Han var blandt meget andet medlem af Novo Nordisk Fondens bestyrelse fra 2000 til 2013 og formand for Det Frie Forskningsråd for Sundhed og Sygdom fra 2011 til 2014.


Niels var et overordentlig flittigt og produktivt menneske. Han var sjældent velbegavet, analytisk og skarp og gav altid sin mening til kende, også selvom den var kontroversiel. Niels var også en meget varm, musisk og humoristisk person, som satte stor pris på sin familie, på sit fantastiske landsted på Møn og på sin ødegård i Sverige, som han sammen med sin kone Susanne fandt overskud til selv at istandsætte.Redaktør