Donation til forskning i medfødte lungesygdomme hos børn

Dansk BørneLungeCenter har modtaget 3,3 mio kr. fra Børnelungefonden til nye forskningsprojekter i medfødte kritiske lungesygdomme hos børn 

Vores viden om medfødte eller meget tidligt erhvervede lungesygdommes "naturlige" udvikling og langsigtede prognoser er mangelfuld og kræver yderligere forskning. For disse sygdomme gælder også, at mængden af evidensbaserede behandlinger er meget lille.

Børnelungefonden giver for første gang et stort millionbeløb til forskning i kritiske lungesygdomme hos børn. En vigtig milepæl i forskningen af børnelungesygdomme er dermed nået for lungesyge børn og deres familier, der længe har følt sig overset i det danske sundhedsvæsen.                                                                                                    

- Sygdommene er til stede allerede fra fødslen eller opstår i de første leveår, hvilket ofte forhindrer, at lungerne udvikler sig normalt. Sygdommene medfører risiko for svært nedsat fysisk aktivitet, nedsat livskvalitet og lungefunktion, eventuelt tidlig død. De kræver mange gange ekstraordinære og belastende behandlinger, siger Kim Gjerum Nielsen, som er overlæge, dr. med, klinisk forskningslektor ved Københavns Universitet og leder af Dansk BørneLungeCenter på Rigshospitalet.

- Bevillingen vil give et solidt afsæt for igangsættelse af vigtige forskningsprojekter inden for flere af disse områder og vil kunne bane vejen for etablering af et professorat til varetagelse af denne livsvigtige forskning i bedre diagnostik, behandling og forebyggelse af kritiske lungesygdomme hos børn, forklarer han.

Børnelungefonden støtter projektet med 3.303.500 kr.

Uddelingen på seks millioner kroner til forskning stammer fra den donation på i alt 10,4 millioner kroner, som 115.000 skoleelever løb ind til Børnelungefonden i forbindelse med Team Rynkeby Skoleløbet tidligere på året. Det er Lungeforeningen, som i 2014 tog initiativ til at stifte Børnelungefonden. Målet er at understøtte ny forskning til bedre diagnostik, behandling og forebyggelse af kritiske lungesygdomme hos børn.

I Børnelungefonden glæder formand Søren Houman sig over starten på en meget vigtig forskningsindsats:

- Vi står ved begyndelsen af en forskningsindsats på børnelungeområdet, som længe har været underprioriteret. I år har vi modtaget ansøgninger for et samlet beløb fire gange større, end vi kan uddele. Interessen fra forskerne har været overvældende og ambitiøs, og der er arbejde, som bør støttes i mange år frem, siger han.


Redaktør