Rigshospitalet tester sociale robotter til langtidsindlagte børn

​BørneUngeKlinikken på Rigshospitalets Juliane Marie Center tester i samarbejde med teleselskabet Telia og det norske firma No Isolation en helt ny form for social robot, der via mobilteknologi kan give børn og unge, der er indlagt i længere tid eller isolerede, mulighed for at være virtuelt sammen med deres skolekammerater.

Børn i langvarige behandlingsforløb kæmper ikke bare mod deres sygdom eller fysiske handicap – de skal også håndtere den følelse af isolation og ensomhed, der ofte følger med et hospitalsophold.

Hidtil har især Skype og lignende videoforbindelser været de mest anvendte teknologier, når syge børn er blevet tilbudt en mulighed for at følge med i livet og undervisningen i deres skoleklasse.

Med en ny robot – kaldet AV1 – fra den norske tech-virksomhed No Isolation får langtidsindlagte børn på Rigshospitalet nu mulighed for at prøve at kommunikere med deres venner i skolen og andre steder på en ny måde. Robotten er udviklet i samarbejde med bl.a. Oslo Universitet og den norske kræftforening. Det er teleselskabet Telia, der bringer den nye teknologi til Danmark og donerer to sociale robotter til Rigshospitalet i en testperiode på et år.


Barnets øjne og ører i klasselokalet

Med AV1'en kan barnet sidde hjemme eller på hospitalet og via mobil eller tablet logge ind på robotten, der står henne i klasseværelset. På den måde kan barnet ikke bare se og høre, hvad der foregår i klasseværelset, men få også mulighed for selv at deltage i undervisningen. Erfaringerne fra Norge viser, at trods den fysiske afstand, så har det en positiv effekt, at det sygemeldte barn er socialt repræsenteret i klasseværelset.

"Vi håber på, at den løbende virtuelle kontakt med klassekammeraterne vil gøre det nemmere for barnet at vende tilbage til hverdagen, når sygdomsforløbet er overstået. Via AV1-robotten kan barnet følge med i undervisningen og kommunikere med kammeraterne uden at være fysisk tilstede. Robotten er lille og let at betjene og kan derfor anvendes af børn i alle aldre.", siger Hanne Bækgaard Larsen, sygeplejerske, og sociolog fra BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet.

"Som leverandør af mobile netværk og digital infrastruktur vil vi gerne gå forrest i indsatsen for at udnytte teknologiens mange muligheder for at forbedre livskvaliteten – også inden for sundhedsvæsnet. Her er sociale robotter en spændende og innovativ nyskabelse, som Telia er stolte over at bringe til Danmark", siger adm. direktør i Telia, Morten Bentzen.

Samarbejdet mellem Rigshospitalet, No Isolation og Telia løber i første omgang i et år. 

Læs mere

Læs mere om robotten på følgende links: 

Redaktør