Smertepatienter får nyt håb med lovende medicinforsøg

​Den første målrettede medicin mod den smertefulde sygdom trigeminusneuralgi viser gode resultater i ny afprøvning, som Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet, deltager i. 

Kan man hjælpe smertepatienter med målrettet medicin uden stærke bivirkninger?

Det håber overlæge Lars Bendtsen og hans kolleger på Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet. De har deltaget i en international medicinafprøvning af et helt nyt stof, som er specifikt designet mod trigeminusneuralgi. Trigeminusneuralgi er en af de sværeste former for smerter der findes. Sygdommen er karakteriseret ved spontane intense jagende smerter i den ene side af ansigtet, hvor trigeminusnerven forgrener sig.

- På grund af de intense smerter er sygdommen ofte invaliderende at leve med og mange patienter er afskåret fra at deltage i sociale aktiviteter. Anfaldene kommer i uforudsigelige mønstre og kan variere fra få daglige smertejag til hundredevis af anfald dagligt, fortæller Lars Bendtsen.

Der findes ikke medicin som udviklet til denne lidelse. Den mest virksomme medicin, epilepsimedicin, skal ofte benyttes i høje doser for at have en forebyggende effekt. Det giver mange bivirkninger som f.eks. træthed, styringsbesvær, dobbeltsyn mv.

Effektiv smertebehandling

Den ny medicin virker ved målrettet, at blokere for en særlig del af de nervesignaler der medfører smerter i modsætning til den traditionelle epilepsimedicin, der blokerer for en bredere række nervesignaler. Dermed kan medicinen mere præcist hjælpe en stor del af patienterne med effektiv smertebehandling, men med langt færre bivirkninger end epilepsimedicin.

-Det er yderst sjældent, at der udvikles ny medicin mod smerter og derfor er det et vigtigt og meget spændende studie. Da patienterne er voldsomt plaget af bivirkninger ved den nuværende medicinske behandling er det meget fortrøstningsfuldt at den nye medicin ser ud til at kunne hjælpe en stor del af patienterne, siger Lars Bendtsen.

Dansk Hovedpinecenter er medforfattere på studiet, som er publiceret i det højt ansete tidsskrift Lancet Neurology. Der er planlagt en større international undersøgelse, et såkaldt fase 3 studie, som Hovedpinecentret også skal deltage i. Det er planlagt til at skulle starte til august 2017.

Fakta om Trigemimusneuralgi:

  • Trigeminusneuralgi kendetegnes ved intense kortvarige jagende smerter i den ene side af ansigtet. Smertejagene kan udløses af fx berøring, barbering, spisning, kold vind og tale.
  • I Danmark er der ca. 10.000 patienter med trigeminusneuralgi. De fleste, der rammes er kvinder.
  • Der er ca. 400 patienter i udredningsforløb i Dansk Hovedpinecenter.
  • De fleste patienter behandler man medicinsk.
  • Kun en tredjedel af patienterne kan have gavn af et kirurgisk indgreb og derfor er medicinforsøget meget interessant.  

 


Redaktør