Kræftbekæmper vinder Årets Forskerpræsentation

​Christian Eskelund vandt Foreningen af Yngre Forskeres (FYF) årlige præsentationskonkurrence med over 80 deltagere

Christian Eskelund.jpg

Christian Eskelund er vinderen af Foreningen af Yngre Forskeres præsentationskonkurrence


Selv om to patienter rammes af kræftsygdommen mantle celle lymfom (MCL) skal de ikke nødvendigvis have den samme behandling. En gentest afslører nemlig om, patienten tilhører et mindretal, der skal have en helt anderledes kur end flertallet.

Det var kernen, da læge og ph.d.-studerende Christian Eskelund fra Epigenomlaboratoriet på Hæmatologisk Klinik, vandt Foreningen af Yngre Forskeres årlige præsentation.

- Omkring 20 procent af de, der rammes af MCL har en mutation i eller tab af genet TP53, og de har meget ringe chancer med den almindelige behandling. Ved hjælp en gentest kan vi finde dem og dermed forbedre deres chancer med en anden behandling end den gængse, fortæller Christian Eskelund og underbygger sine pointer med dias foran publikum i Auditorie 2 på Rigshospitalet.

Og det gjorde han altså så godt, at han løb med 1. præmien på 15.000 kr. for den bedste forskningspræsentation.

Gode resultater og god formidling

Forud er gået en formiddag, hvor mere end 80 deltagerne – ny rekord – overfor et dommerpanel har præsenteret deres poster og er gået i gennem først ét nåleøje. Først præsenterer de deres forskning ud fra en poster på to minutter foran de andre deltagere og et dommerpanel med to minutters spørgsmål og diskussion.

De mange posters i hallen foran auditoriet rummer ufattelige mængder af arbejdstimer. Forskerne har forsket i alt fra blodmangel hos fostre til sæsonrelaterede depressioner.

En af dommerne er professor Bo Porse fra Finsen-laboratoriet. Han kigger efter flere ting, når han bedømmer projekterne.

- Kan de præsentere for folk, der ikke er specialister på deres område? Er der en anvendelighed over forskningen, kan den bruges til noget vigtigt. Det er lidt et sammensurium af det hele, der tælles sammen, siger Bo Porse, der roser deltagerne:

- Standarden er generelt rigtig fint. De præsenterer deres projekter godt, og deres posters og præsentationer er af en højere standard, end da jeg var ung, siger Bo Porse.

Kommende Nobelpristager

Ud af de 80 deltagere går 12 videre til en finalerunde, hvor de på fem minutter skal præsentere deres projekt ud fra en dias-præsentation igen med plus to minutters spørgsmål fra salen. Og her løb Christian Eskelund altså med sejren efter et tæt opløb.

- Vi har evalueret, og det var ikke nemt. Jeg kan godt sige, at det er flere af dem, der ikke har vundet, der var foretrukken kandidat hos enkelte af dommerne, sagde professor og formand for juryen, Jens Peter Gøtze fra Klinisk Biokemisk Afdeling, inden han udråbte en glad og beskeden Christian Eskelund som vinder.

- Jeg tror bestemt ikke, at jeg er dygtigere end de andre, der står her i dag. Det handler også om at være heldig og dumpe ind i det rette projekt, siger Christian Eskelund, der ser det at kunne præsentere sin forskning godt som et værktøj.

- Det er et nødvendigt onde at kunne præsentere sin forskning hurtigt og effektivt, hvis man skal have det ud over rampen, så folk kan opdage den og drage nytte af den, siger Christian Eskelund, der vejledes af professor Kirsten Grønbæk.

Rigshospitalets Forskningsudvalg er sponsor for konkurrencen og lægger pung til pengepræmierne på henholdsvis 15.000, 10.000 og 5.000 kroner til de tre første pladser.

- Forskning er en konkurrencepræget verden, og det her skærper både deres konkurrenceinstinkt og øver dem i at blive bedre formidlere af deres stof, og det er derfor Forskningsudvalget støtter arrangementet. Man kan ikke undgå at blive glad over at se, at vi har så flot et vækstlag af dygtige forskere. Hvem ved, måske kommer der en gang en Nobelpris ud af det her, smiler forskningskoordinator Anne Vigsø.



Redaktør