Hæmatologisk Klinik får årets Gyldne Skalpel

​Innovativt tilbud om kemoterapi i hjemmet udløser fornem pris.

Arbejdet med at give patienter med leukæmi og andre blodsygdomme mulighed for at få kemoterapi i hjemmet og undgå en langvarig indlæggelse er blevet belønnet med "Den Gyldne Skalpel", som er branchebladet Dagens Medicins årlige pris til et særligt nyskabende og ekstraordinært initiativ i sundhedsvæsenet. Klinikchef Lars Kjeldsen, oversygeplejerske Pernille Welinder og projektsygeplejerske Katrine Fridthjof modtager prisen på vegne af Hæmatologisk Klinik. Prisen overrækkes af sundhedsminister Sophie Løhde på Rigshospitalet.

Hæmatologisk Klinik har arbejdet målrettet på at gøre det muligt for patienter med leukæmi og andre blodsygdomme at få deres medicin via en såkaldt "hjemmekemopumpe". Resultaterne er markante: 

​- Patienterne får mulighed for at være hjemme og have en så normal hverdag som muligt, selv om de modtager høj-intensiv kemobehandling

- Patienterne oplever færre bivirkninger, bedre ernæring og mindre infektionsrisiko

- Modellen kræver færre ressourcer end en traditionel indlæggelse.

Hjemmekemopumpen er nu ved at blive udbredt til alle hæmatologiske afdelinger i Danmark og til andre specialer, og der er stor interesse for projektet fra andre lande.

Resultat af Idé​Riget

Hospitalsdirektør Per Christiansen understreger, at prisen kommer som et resultat af en vigtig prioritering: 

- Projektet er en udløber af IdeRiget, som i høj grad var et produkt af Torben Stentoft og Peter Aagaards indsats for at sætte innovation på dagsordenen som en central disciplin for et moderne sundhedsvæsen, derfor er denne pris også et rygklap til deres indsats.​

Billeder​

​​​​​​Redaktør