Kemoheads ​- ​Et strikkeprojekt, der varmer om hovedet og hjertet

Ildsjælden Merete strikker huer til andre patienter der, som hende selv, har tabt håret på grund af kemobehandling. 

Af Elisabeth Pallesgaard, Hæmatologisk Klinik Enhed 1

Det startede for 1 ½ år siden, da Merete, ved en kontrol i ambulatoriet i Hæmatologisk Klinik, spurgte mig, om jeg troede, at nogle af patienterne hos os kunne være interesserede i de huer og hatte, hun lavede. OM! Det troede jeg da helt sikkert.

Stifter af Kemoheads 

Merete Andersen​ har stiftet Kemoheads, der strikker huer til patienter, der har fået kemoterapi og dermed tabt håret. Og hun er noget af en ildsjæl. Ikke nok med at hun strikker huer selv, så er hun også tovholder for en gruppe, der strikker og hækler huer. Herudover har Merete arrangeret flere strikke- og hækle-events og leveret utallige huer til indlagte og ambulante patienter i vores enhed.

Merete har amyloidose, hvor amyloid (abnorm proteinmasse) aflejres og ophobes i for eksempel hjerte, nyrer og lever. Amyloidose er ikke en kræftform, men den behandles næsten som myelomatose, hvilket blandt andet er med kemoterapi, thalidomid og stamcellestøtte.
 ​
Når Merete kommer med nye huer, går jeg som oftest en runde blandt de indlagte patienter for at vise huerne frem, og der er altid nogle, der gerne vil have en hue og høre historien om ildsjælen, som, på trods af egen sygdom, har overskud til at hjælpe andre. ​

Huerne skaber glæde og tryghed

En kvindelig patient bad mig vælge farven på den hue, hun skulle have. Hun kunne ikke rigtig vælge og var for træt og mat til at se sig i spejlet. Jeg valgte en varm lilla farve, og da jeg gav udtryk for, at hun så meget anderledes ud nu, blev hun alligevel så nysgerrig, at hun stod op og så sig i spejlet. Hun blev glædeligt overrasket over at se sig selv, og det var meget rørende at se og opleve hendes glæde ved huen og sit udseende.

Jeg ser, hvordan et menneske, der lige har fået barberet alt sit hår af, finder glæde og tryghed ved at kunne tage en blød, varm hue på sit bare hoved. Når jeg siger til Merete, at hun skaber så meget glæde og hygge med de huer, så siger hun: 

”Det er jo e​t egoistisk projekt, fordi jeg fra en start af gjorde det for at holde mig selv oppe”. 

Egoistisk? Måske… Men så er det første gang, jeg har mødt egoisme, der i den grad giver omsorg til og skaber glæde hos andre mennesker.

Vi strikker med hjertet

Merete ringede til mig i februar og fortalte, at Kemoheads havde fået doneret over 100 huer fra ”Vi strikker med hjertet”, som er en gruppe, der fortrinsvis strikker brystproteser til brystopererede kvinder. Merete og tre veninder, som også er med i hendes strikkegruppe, afleverede den store mængde huer til mig på afdelingen. 

Jeg har tænkt på, om det er bevidst, at Merete havde valgt Kvindernes Internationale Kampdag for aflevering af huerne fra ”Vi strikker med hjertet”. Jeg fik ikke spurgt hende, men jeg kan godt lide symbolikken i det – for Merete er en forbilledlig og beundringsværdig kvinde, som går forrest i en kamp og som kæmper for at vinde over sygdom og bivirkninger. 

Strik videre i venteværelset

Merete seneste ide er ”Venteværelse strik”. Hun lægger et opstartet strikketøj i ambulatoriets venteværelse sammen med en strikkeopskrift – og så er hensigten, at patienter og pårørende kan strikke videre mens de venter. Derudover har hun opstartet samarbejde med Hæmatologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Like Kemoheads på Facebook eller vær med til at strikke

Merete vil blive glad for et like på sin Facebook-gruppe Kemoheads​​​.

​Merete søger flere, der kan strikke og hækle til gruppen samt donationer i form af garn og strikkepinde. 

Merete har læst og godkendt indholdet i denne artikel, og det er hendes ønske at fremtræde med navn og beskrivelse af sin sygdom.Redaktør