Watson-platform imponerer kræftlæger på Rigshospitalet

​Er danske hospitaler klar til kunstig intelligens i behandlingen af patienter? Robotlægen Watson - IBM's supercomputer - har været i praktik hos Rigshospitalets kræftlæger. Teknologien og den direkte adgang til store datasæt og sparring med supercomputeren har enormt potentiale, mener Finsencentrets direktør Leif Panduro Jensen

Region Hovedstaden indledte i sommeren 2016 et samarbejde med IBM omkring test af supercomputeren Watson. Nu har et pilotprojekt i Onkologisk Klinik sat lægerne og robotlægen Watsons evner på prøve i løbet af oktober. Lægerne har nemlig testet den kunstigt intelligente platform på tre forskellige kræftformer: Lungekræft, brystkræft og kræft i tyk- og endetarm.

De udvalgte diagnoser er baseret på ti fiktive patientforløb, som er baseret på virkelige, anonymiserede patienthistorier. Og Doktor Watson, som den kunstigt intelligent sparringspartner bliver kaldt, fik så til opgave at give anbefalinger til behandlingsvalg, hvor diagnosen allerede er blevet stillet. Efterfølgende holdt lægerne Watsons resultater op mod deres egne vurderinger.

- Konklusionen er, at der ingen tvivl er om, at det er en enormt spændende teknologi med et enormt potentiale," siger Leif Panduro Jensen, centerleder for Finsencentret på Rigshospitalet.

Programmeret til amerikanske patienter

Han understreger dog, at Watson stadig har noget en del at lære i forhold til danske retningslinjer på sundhedsområdet. På nuværende tidspunkt er computeren kodet til amerikanske standarder. Det betyder, at den anbefaler behandlingsformer, som ikke er godkendt i EU.

- Watson har foreslået nogle stoffer, vi ikke har, men hvor vi har nogle andre i stedet. Det er ligeværdige behandlinger, så det er ikke et stort problem, men den skal tilpasses, før man kan tage den i brug for alvor, siger Leif Panduro Jensen i et interview til Magasinet F5.

Praktikanten Watson er lærenem

En af de funktioner, Leif Panduro Jensen har været mest begejstret for, er, at Watson er i stand til at læse forskning fra hele verden og derfor også begrunde sine anbefalinger.

- Vi har været imponerede over nogle af de faciliteter, Watson har. Hver gang man har en patient gennem Watson, bliver den lidt dygtigere. Samtidig har Watson adgang til al den tekst, der er om et område. Den læser artiklerne og bruger konklusionerne. Det betyder, at man kan diskutere med Watson, hvis man er uenig, og så kommer den frem med en række artikler, der bakker påstanden op," siger han.

Læs hele artiklen i Magasinet F5.

Redaktør