Siden 2009 har Neurokirurgisk Klinik på Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse samlet væv fra hjernetumorer i en forskningsbiobank, og det samarbejde bærer nu frugt. Sammen med et stort internationalt forskerhold har de opdaget en hidtil ukendt gen-reguleringsmekanisme, som kan bruges prognostisk til at screene patienter med aggressive hjernetumorer (glioblastomer) og måske bane vejen for mere effektiv medicin. Det skriver Dagens Medicin og Kræftens Bekæmpelse.
Forskningen er publiceret i tidsskriftet Nature Communications og viser, at genet BRCA1 fungerer som en slags livvagt, der beskytter kræftcellernes DNA ved at regulere enzymet RRM2. Et overraskende fund er, at jo mere tydeligt BRCA1-genet er udtrykt, jo mere maligne er kræfttumorerne i hjernen. Det forklarer læge Jiri Bartek Jr., som har været med til at starte forskningsprojektet op for Neurokirurgisk Klinik på Rigshospitalet.
- Den klare sammenhæng mellem BRCA1 og graden af malignitet betyder, at BRCA1 kan fungere som prognostisk markør for patienter med malignt gliom. Som kliniker kan det i fremtiden forhåbentlig hjælpe os til at behandle og rådgive patienterne på den bedst mulige måde og give dem et mere reelt billede af deres prognose,« siger han til Dagens Medicin.
I spidsen for de nye forskningsresultater står Ph.d. Petra Hamerlik fra Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter.