Young Investigator Award til Mathias Ried-Larsen

​​Danish Diabetes Academy hædrer den unge forsker fra Center for Aktiv Sundhed for hans resultater med at bruge fysisk aktivitet i behandlingen af type 2 diabetes.

Tore Christiansen, Rikke Hjortebjerg, Mathias Ried-Larsen og Henning Beck-Nielsen

​​Mathias Ried-Larsen(nummer 3 fra venstre) modtager af Danish Diabetes Academys Young Investigator Award sammen med Tore Christiansen, Rikke Hjortebjerg og Henning Beck-Nielsen . Foto: Danish Diabetes Academy.

Gruppeleder Mathias Ried-Larsen fra Center for Aktiv Sundhed  på Rigshospitalet modtog 1. november Danish Diabetes Academys Young Investigator Award. Hædersprisen gives til en lovende forsker under 40 år, hvis forskning har bidraget til forståelsen og behandlingen af diabetes, med prisen følger 25.000 kr.

Træning som behandlingsform

Mathias Ried-Larsen undersøger i hvilket omfang træning kan erstatte medicin for patienter med type 2 diabetes, og hans forskning har vist, at mange faktisk ender med at kunne kontrollere deres type 2 diabetes  uden medicin. Derfor arbejder Mathias Ried-Larsen og hans kollegaer også med at udvikle lettilgængelige træningsprogrammer, som kan nå ud til mange mennesker:

- Historisk set er det meget vanskeligt at få personer med diabetes 2 til at træne og bevæge sige mere, medmindre det er superviseret af f.ex. uddannede trænere. Med den hurtigt voksende gruppe af personer med diabetes type 2 kan det blive en meget dyr opgave, hvis alle skal superviseres. Da vores forskning viser, at fysisk aktivitet er en hjørnesten i behandlingen af type 2 diabetes , er det derfor en nøgleopgave for os at udvikle lettilgængelige træningsprogrammer, som kan nå ud til mange mennesker bl.a. via digitale løsninger som APPs til smart phones, fortæller Mathias Ried-Larsen.

Og på Center for Aktiv Sundhed er man ikke i tvivl om, at det nok skal lykkes:

- Mathias har høje ambitioner og fremragende evner som både kommunikator og leder. Egenskaber, han har brug for dagligt, når han arbejder med at få os alle og ikke mindst diabetikere til at bevæge sig mere. Det virker: Mange ender faktisk med at kunne kontrollere deres diabetes 2 uden medicin, siger professor Bente Klarlund, leder af Center for Aktiv Sundhed.

Fysisk aktivitet og folkesundhed

Udover forskningen i type 2 diabetes , arbejder Mathias Ried-Larsen også med at 
undersøge ’hvor lidt’ fysisk aktivitet der skal til for at bibeholde en sund profil. Hans resultater peger på, at de allermindst aktive personer kan nøjes med ganske lidt fysisk aktivitet for at undgå en forværring af sundheden. 


Redaktør