Større strålesikkerhed med nye farver

​Røde, gule og grønne markeringer på gulvet ved CT-skanner skal hjælpe personale og pårørende med at få så lidt stråling som muligt

2016_11_21_Riget_Indenrigs_CT_Scanning_Stra¦èler_0028-hjemmeside.jpg


For det meste er det let for personale og pårørende at undgå stråling ved CT-skanninger: Patienten lejres, og alle andre forlader rummet, mens der skannes.


Men ved langvarige skanninger og procedurer som skanning i forbindelse med biopsitagning, skanning af børn i fuld anæstesi og radiofrekvensbehandling i leveren, er der brug for, at personale og indimellem pårørende er til stede i rummet under skanningen. Det kan give en høj stråledosis. Et nyt tiltag til at nedsætte strålingen med hjælp fra såkaldte isodose- kurver er nu ved at blive testet på en skanner på Radiologisk Klinik, Blegdamsvej.


- Vi har fået farver på gulvet, der markerer præcis, hvor der er de højeste doser stråling, de næsthøjeste og så videre. Så er det lettere for dem, der er til stede, at stå det bedste sted, fortæller kvalitets- og strålekoordinator Kenneth Reff.
 

Det nye tiltag har fået en god modtagelse, fortæller radiograf Saefaldin Asaad Ahmad: 

- Så sent som i dag var der en sygeplejerske, som sagde, at det var rart med kurverne. Det er også meget let for folk at forstå, hvad farverne betyder. Vi, der arbejder her til hverdag, har allerede et godt kendskab til, hvordan strålingen spredes, men for anæstesipersonale og andre, som ikke er vant til at arbejde med stråler, er det en god hjælp, mener han.

Skanneren bliver brugt til langvarige scanningsforløb cirka 20 gange om ugen.Redaktør