Børnesagsprisen 2016 går til Center for Seksuelle Overgreb, BørneRådet og 16 unge

​Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet, BørneRådet og 16 unge i undersøgelsen "Retten er ikke et sted for børn" vinder Børnesagsprisen 2016.

Tirsdag den 6. december 2016 modtog Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet, BørneRådet og 16 unge i undersøgelsen "Retten er ikke et sted for børn", Børnesagsprisen 2016.

Overrækkelsen foregik i forbindelse med  Børnesagens årlige børne- og ungepolitiske høring på Christiansborg tirsdag den 6. december 2016 og blev overrakt af Özlem Cekic i Fællessalen på Christiansborg.


Prisen blev modtaget af Børnerådets formand, Per Larsen, Børnerådets souschef Trine Nyby, psykolog ved Rigshospitalets Sexologiske Klinik, Helene Jansen, psykolog ved Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb, Pia Rathje og 5 repræsentanter for de 16 unge, der har medvirket i undersøgelsen.

'Retten er ikke et sted for børn' 

Børnerådet, Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet fik prisen for undersøgelsen "Retten er ikke et sted for børn", som har ført til en ny lovgivning vedr. videoafhøring af 12-14årige, der har været udsat for seksuelle overgreb.

Læs hele priskomiteens motivation for valget af Center for Seksuelle Overgreb, BørneRådet og de unge, der deltog i undersøgelsen.

Initiativ førte til lovændring

I februar 2016 vedtog Folketinget en lovændring, der har stor betydning for børn, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold, overværelse af vold og mord.

Lovændringen, der trådte i kraft den 1. april 2016 på baggrund af undersøgelsen betyder, at børn op til 15-års-alderen kan få deres afhøring videofilmet frem for at møde op i retten. Vidneoptagelsen indgår som barnets vidneforklaring i retssalen –s så barnet undgår at skulle møde oop og gennemleve overgrebet og fortælle om det igen og igen.

Takketale 

I takketalen fra Center for Seksuelle Overgreb Rigshospitalet, sagde psykolog Pia Rathje og psykolog Helene Jansen: 

"Vi er uendelige stolte over, at Børneprisen 2016 går til de 16 børn, der har været med til, at vi i april 2016 fik ny lovgivning", sagde psykologerne Pia Rathje fra Center for Seksuelle Overgreb og Helene Jansen fra Seksologisk Klinik på Rigshospitalet. "Denne gør det muligt for 12-14 årige også at blive videoafhørt i sager vedr. seksuelle overgreb. Børnenes deltagelse og entusiasme  for at forbedre forholdene for mange andre børn har været helt unik. Børneprisen er børnenes pris og et glimrende eksempel på hvad samarbejde kan. Samarbejdet med børn, Børnerådet og os psykologer fra den kliniske praksis".

"Det er ikke hver dag man er med til at ændre dansk lovgivning, og den indflydelse det har haft på de deltagenes børns oplevelse af at blive lyttet til og taget alvorligt har været af stor betydning. Børnenes stemmer er nu at finde i den nye Betænkning 1554. Danmarks første betænkning, der rummer børnenes egne stemmer. At lande en traumatisk hændelse med Børneprisen er en oprejsning og styrkelse man kunne ønske for mange andre. På børnenes og egne vegne takker vi for Børneprisen 2016".

Om Børnesagsprisen

Børnesagsprisen uddeles til projekter, enkeltpersoner eller organisationer, som gør noget særligt for udsatte børn i Danmark. Det er 26. gang Børnesagsprisen uddeles og det er et fagligt panel med repræsentanter for Børnesagens Fællesråd, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, der hvert år beslutter, hvem modtageren skal være.

Priskomitéen har anset det for afgørende, at initiativet skaberforbedrede forhold for børn og unge, der udsættes for svært traumatiserende oplevelser som vold og seksuelle overgreb eller som er vidner til vold og mord.

Læs hele priskomiteens begrundelse for valget.

Med prisen – et vægtæppe designet af Lisbeth Nordahl  – følger 20.000 kr.


Redaktør