Misvisende udlægning må ikke skabe utryghed

Alle patienter i kræftbehandling på Rigshospitalet skal være trygge ved og sikre på at de får den bedste behandling.
​Der er i dag 13/5 medieomtale af, at Rigshospitalet på kræftområdet ikke vil indføre nye behandlinger før de nødvendige ressourcer er bevilget – også når det omhandler behandlingstilbud, som er godkendt til national ibrugtagning af Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS) eller via anbefalinger af Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS).

Det er ikke korrekt. Der, hvor Rigshospitalet nøje overvejer om ressourcerne er givet godt ud, er for præparater med marginal eller tvivlsom effekt. Behandlinger, som KRIS/RADS anbefaler, bliver brugt.

Behandlinger, som KRIS/RADS angiver kan bruges, kræver nogle gange investeringer i apparatur mv., og de kan naturligvis ikke tages i brug før investeringerne er på plads. Her bruges i stedet de andre gode behandlinger, der findes, og de patienter, som vil have en særlig fordel af det nye, sendes videre til institutioner der har skabt grundlaget for behandlingen, fx i Sverige. 

- Det er misvisende at udlægge vores fremgangsmåde som at Rigshospitalets patienter ikke mere kan regne med at få de nyeste behandlingstilbud. Det må jeg klart understrege, siger Leif Panduro Jensen, centerdirektør for Rigshospitalets Finsencenter. 
 
- Hvis der er patienter, der bliver bekymrede over omtalen, vil jeg gerne slå fast, at alle præparater er tilgængelige for alle Rigshospitalets patienter på baggrund af et lægeligt skøn. Rigshospitalet prioriterer ikke generelt præparater væk, men foretager en konkret vurdering i samarbejde og dialog mellem patient og læge, siger Per Christiansen, hospitalsdirektør, Rigshospitalet.Redaktør