Børnecafé med frivillige åbner på Rigshospitalet

​Torsdag den 26. m​​​aj åbner Rigshospitalet to nye børnecaféer for børn op til 12 år. De nye børnecaféer er blevet en realitet takket være et enestående samarbejde mellem Rigshospitalet og Ungdo​mm​ens Røde Kors (URK). Gennem 6 år har unge frivillige fra URK bemandet en aftencafé for indlagte unge. Nu får indlagte børn og deres søskende samme mulighed for et pusterum.

Børnecaféerne vil holde til i de eksisterende legestuer på afdelingen for kræftramte børn 5054 og medicinsk børneafdeling 5062, hvor børn fra andre børneafdelinger på Rigshospitalet også er velkomne.

På børnenes præm​​isser

Børnecaféerne er åbne hver onsdag fra kl. 16.30 – 18.00 og hver søndag fra kl. 13 – 15. Her vil frivillige fra URK være til stede og klar til at lege, hygge, spille spil eller bare snakke eller gå en tur med børnene – uden mor og far og uden læger og sygeplejersker.

I alt 30 frivillige i alderen 23 – 35 år har meldt sig til at være i caféerne, der vil være bemandet med 2 – 3 frivillige hver gang.

- Mange af de børn, der er indlagt på Rigshospitalet, er indlagt i lang tid og mange gange i løbet af deres barndom. De går gennem mange procedurer på en dag. Og dagene kan være lange. Børnecaféerne vil give et kærkomment pusterum med fokus på leg og aktiviteter på barnets præmisser, fortæller tovholderen for projektet på Rigshospitalet, Charlotte Blix, som er leder af BørneUngeProgrammet og Ungdomsmedicinsk Videnscenter.

- Vi ved fra Ungecafé HR BERG, at de unge, der melder sig det frivillige arbejde, er dybt engagerede. Vi er taknemmelige og imponerede over, at de i en travl hverdag med uddannelse og studenterjobs, vil prioritere deres fritid for at give børnene en hyggestund, fortæller hun.

Ønske fra børn og forældre bliver ​til virkelighed

Ønsket om børnecaféerne kommer fra en række brugerundersøgelser i Juliane Marie Centret, hvor både forældre og børn påpeger, at eftermiddagstimerne og weekenderne på hospitalet er det værste:

- Eftermiddagstimerne er kedelige. De fleste af aktiviteterne er lukkede; klovnene, pædagogerne, biblioteket osv. Den dér 9-16 logik dominerer det hele. Men det er jo om eftermiddagen og aftenen, at man har brug for underholdning, fortæller en forælder (mor til en 7-årig) i en af brugerundersøgelserne fra Juliane Marie Centret. 

- Formiddagstimerne går med stuegang og alt det praktiske, beretter hun.

Børn er børn – også når de er ​syge

Målet med børnecaféerne er at sikre, at de indlagte børn får en pause fra sygdom og behandling, hvor alt foregår på deres betingelser.

- Vi ved, at alvorligt syge børn har brug for at føle, at de lever et 'normalt' børneliv og kan indgå i fællesskaber, der ikke handler om sygdom, men om at være barn, med de drømme og muligheder, der følger med, siger Henriette Christiansen, direktør i Egmont Fondens støtte- og bevillingsadministration, som har støttet projektet.

Åbning​sfest

Åbningen af de to nye børnecaféer på Rigshospitalet fejres med en stor fest i forhallen på Rigshospitalet torsdag den 26. maj kl. 14.30 – 16. Alle børn med tilknytning til Rigshospitalet er velkomne til denne fest sammen med deres forældre og søskende.

Se programmet og læs mere på www.rigshospitalet.dk/BUK


Redaktør