Ny professor skal hjælpe børn med læbe-ganespalte

​Elisabeth Willadsen er netop udnævnt som Danmarks første professor MSO i Audiologopædi ved Københavns Universitet. Hun forsker i læbe-ganespaltens indflydelse på børns tidlige sprogudvikling.​

Professor Elisabaeth Willadsen, Danmarks første professer i Audiologopædi

​Elisabeth Wiladsen er Danmarks første professor i audiologopædi

Børn der fødes med læbe-ganespalte har nogle anderledes fysiologiske vilkår for udviklingen af tale og sprog. Halvdelen af børnene oplever tale- og sprogvanskeligheder, som for nogen kan vare ved op gennem skolealderen.

Elisabeth Willadsen forsker i konsekvenserne af den medfødte tilstand for den tidlige sproglige udvikling og tilegnelse af modermålet.

Hun skal i sit professorat lede projektet TOPS (Timing of Primary Surgery for Cleft Palate). TOPS-projektet er et samarbejde mellem 23 forskellige behandlingssteder for læbe-ganespalte i Brasilien, England, Sverige, Norge og Danmark. Det involverer 650 børn født med isoleret ganespalte og undersøger, om det har en afgørende betydning for børnenes tale- og sprogudvikling, om ganespalten lukkes, når børnene er 6 eller 12 måneder gamle.

Professoratet er 5-årigt og finansieret af NIH (National Institute of Health) i USA.

Elisabeth Willadsen har tidligere været ansat som audiologopæd på Læbe-Ganespalte Centret på Rigshospitalet og skal fortsat arbejde tæt sammen med centret.

"På Læbe-Ganespalte Centret er vi stolte over, at den langsigtede forskningsstrategi plan er ved at bære frugt med foreløbigt et professorat og en ph.d., og at det er lykkedes at få professoratet finansieret af NIH", siger Kirsten Mølsted, klinikchef på Læbe-ganepsalte Centret.

Fredag den 10. juni 2016 holdt Elisabeth Willadsen sin tiltrædelsesforelæsning med titlen: "Tale- og sprogvanskeligheder hos børn med læbe-ganespalte. Overblik over et logopædisk forskningsfelt".​​​

Redaktør