Gravid efter livmoderhalskræft

​I marts 2006 blev den første danske baby født af en mor, som havde gennemgået en livmoderbevarende operation for livmoderhalskræft. Indtil da var en operation for livmoderhalskræft ensbetydende med, at kvinden måtte opgive muligheden for at blive gravid.

Siden har den skånsomme operation været et tilbud til unge kvinder med et tidligt stadig af livmoderhalskræft, der endnu ikke har fået børn. Selve operationen omfatter fjernelse af lymfeknuderne i underlivet og en udvidet fjernelse af livmoderhalsen. Blandt de 72 kvinder, der har fået operationen og ønsket at få et barn, er 55 blevet gravide, viste et studie i 2015. De 55 kvinder har i alt haft 77 graviditeter.

I 2014 begyndte Gynækologisk Klinik at foretage indgrebet som robotassisteret kikkertoperation, i forventning om en mere skånsom. Indtil nu har 31 kvinder fået foretaget denne nye type operation, og tre kvinder har født eller er gravide.

Kvinderne følges fortsat nøje for at skabe øget viden om graviditetschancer, risiko for tilbagefald, livskvalitet og bivirkninger.  

Rigshospitalet er nationalt center for behandling af unge kvinder med livmoderhalskræft, der ønsker en livmoderbevarende operation.

 

 

 

Redaktør