Migrænebussen rykker ud

​I kampen for at knække koden bag migræne rykker forskere fra Dansk Hovedpinecenter ud til migrænepatienter med et lille mobilt laboratorium for at tage blodprøver under spontane migræneanfald

Migrænebussen rykker ud til patienter på hele Sjælland med Lau Underbjerg Poulsen, Isabel Engel eller projektleder Emma Katrine Hansen (ikke på foto) bag rattet.

I køleskabene hos Isabel Engel, Lau Underbjerg Poulsen og Emma Katrine Hansen står der i disse måneder både mælk, dagligvarer og enzymer, og deres frysere er fyldt med usædvanlig meget is. De tre unge forskere har på skift vagt med ”migrænebussen”, der rykker ud til migrænepatienter hele døgnet på hele Sjælland. Forsøgsdeltagerne har sagt ja til at få besøg fra eller tage hen til Dansk Hovedpinecenter, mens de har et migræneanfald, så forskerne kan tage prøver under selve anfaldet. 

- Vi vil gerne undersøge, hvad der sker af op- og nedreguleringer af forskellige små proteiner og gener under selve anfaldet. Patienterne bliver meget dårlige, når de har anfald, og erfaringerne viser, at det er meget svært at få patienter til at tage ind på et hospital under et anfald. Derfor rykker vi ud til dem, siger Emma Katrine Hansen, læge, ph.d. studerende og tovholder for projektet. 

Projektet er så vidt vides verdens første udgående migræneforskningsprojekt.

Medicin og blodprøvesæt i bagagen

Udrykningen skal ske så hurtigt som muligt – patienterne må nemlig først tage medicin mod anfaldet, når forskerne har taget de første prøvesæt. 

- Varevognen er højst fem minutter væk, når vi har vagt. Hvis vi skal besøge venner eller familie, har vi en flamingokasse med is og enzymer med os, så vi kan rykke ud så hurtigt som muligt. Når de første prøver er taget, får patienterne en sprøjte med hurtigtvirkende migrænemedicin, og så bliver vi hjemme hos patienten i to timer og stiller spørgsmål hver halve time, inden vi slutter af med at tage et sæt blodprøver mere, fortæller Emma Katrine Hansen. 

De forskellige prøver skal opbevares i forskellige glas ved forskellige temperaturer på vej ud til frysere på Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet, Glostrup. 

Migræne forandrer patienten

En måned efter besøget kommer migrænebussen på besøg hos patienten igen for at tage kontrolprøver i det samme miljø. Denne gang må patienten ikke have haft hovedpine det seneste døgn, og forskerne tager både en kontrolprøve og en prøve efter en stresstest, hvor patienten sidder med en hånd i isvand i op til ti minutter. 

De to besøg er meget forskellige, fortæller Lau Underbjerg Poulsen: 

- Når jeg er ude under et anfald, er patienterne altid meget imødekommende, men de har det rigtig dårligt og ligger typisk ned i et mørkt rum. Det er ret vildt at se den forvandling, der så er, når man kommer ud næste gang, hvor de ikke har anfald. Det er to meget forskellige udgaver af den samme person. 

Netop migrænens flygtighed gør det til en stor udfordring at finde sygdommens fysiske aftryk. Dansk Hovedpinecenter har tidligere vakt international opmærksomhed med forskning i MR-scannere af patienter under spontane migræneanfald. Her viste forskerne bl.a., at der ikke er nogen sammenhæng mellem migræne og udvidelse af blodkarrene udenpå hjernen, som man tidligere har troet.  Forskerne håber, at de nye forsøg også giver væsentlig ny viden. 

- Alt for mange patienter har ikke gavn af den medicin, der findes på markedet, og samtidig er der bivirkninger ved medicinen. Med større viden om hvad der helt konkret sker i kroppen under et migræneanfald, kan vi forhåbentlig finde nye mål for udvikling af medicin, siger Emma Katrine Hansen. 

Migrænebussen kører videre indtil 30 migrænepatienter er blevet undersøgt – formentlig til sommer.

Læs også IndenRigs

Denne artikel finder du i nyhedsbrevet IndenRigs Februar 2016​​​, der også indeholder:
  • ​På detektivarbejde i stamtræer
  • Trykkammeret hjalp metroarbejdere
  • Lindrende behandling rykker hjem til patienten
  • Parat til nye arbejdsgange
  • #MitRiget


Redaktør