Operation for modermærkekræft i øjet

Hvert år får omkring 50 danskere modermærkekræft i øjet, de fleste bevarer øjet. Rigshospitalet vurderer, at yderligere 5 patienter hvert år vil kunne redde øje og syn i kraft af den nye operationsteknik.


 
- Ved at sænke blodtrykket til et meget lavt niveau er det muligt at bortoperere en stor kræftsvulst i den forreste del af øjet.  Patienter med modermærkekræft undgår at få fjernet hele øjet og kan bevare synet. Hvert år får omkring 50 danskere modermærkekræft i øjet, de fleste bevarer øjet. Rigshospitalet vurderer, at yderligere 5 patienter hvert år vil kunne redde øje og syn i kraft af den nye operationsteknik. 

 
Antallet af patienter, der ønskede operationen med den nye teknik, var imidlertid mindre end forventet. De patienter, der kunne få glæde af operationen, ønskede ikke at gennemgå operationen, hvis det alligevel ikke ændrede deres samlede overlevelse. 

 
Derfor valgte Øjenklinikken i samarbejde med Klinisk Genetisk Klinik på Rigshospitalet at supplere tilbuddet med ny teknik, som ved hjælp af kromosomanalyser kan give en præcis estimering af patientens overlevelse. 

 

Kromosomanalyser giver målrettede tilbud​

Med den nye teknik inddeles patienterne i to grupper; lav-risiko og høj-risiko patienter. 

 
- Patienter i lav-risiko gruppen kan med fordel indgå i studier med synsbevarende kirurgi, men de behøver ikke at indgå i o​pfølgningsprogrammet for patienter med modermærkekræft i øjet. Det betyder, at ressourcerne kan koncentreres til patienter i gruppen høj-risiko. Disse patienter kan med fordel indgå i studier med eksperimentel kemoterapi eller immunterapi, siger overlæge Jens Folke Kiilgaard fra Øjenklinikken. 
Øjenklinikken på Rigshospitalet​

 
Rigshospitalet er det eneste hospital i Norden, der tilbyder gentest til patienter med kræft i øjet. ​

 

 

 

 

 

Redaktør