Sollys i teenageårene kan udsætte udvikling af sklerose

​Forskere fra Dansk Multiple Sclerose Center på Rigshospitalet har fundet frem til, at overvægt og mangel på sol i teenageårene kan have betydning for tidspunktet for udvikling af sklerose. 

Julie Hejgaard Laursen.jpgEt nyt forskningsstudie fra Dansk Multiple Sclerose Center, Neurologisk Klinik på Rigshospitalet har vist en sammenhæng mellem senere udvikling af sklerose hos patienter, der i teenageårene har været dagligt ude i solen, i forhold til de, der har holdt sig inden døre. Studiet er netop blevet offentliggjort i det anerkendte amerikanske tidsskrift Neurology. 

”Vores undersøgelse viser, at sollys i teenageårene kan hænge sammen med tidspunktet for udvikling af sklerose. Vi arbejder 
stadig på at forstå, årsagerne til sklerose, men flere forskningsstudier har nu vist, at sollys og D-vitamin kan have beskyttende effekt mod udvikling af sygdommen,” siger læge og Ph.d. Julie Hejgaard Laursen fra Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. 

Dagligt sollys kan forsinke debuttidspunktet for sklerose 

De danske forskere har spurgt 1161 patienter med sklerose om deres solvaner i teenageårene. Forskerne delte patienterne op i to grupper, dem der havde opholdt sig i solen hver dag i sommerperioden, og dem der ikke havde. 

De patienter, der havde været ude i solen hver dag som teenagere, udviklede i gennemsnit sklerose 1,9 år senere end den anden gruppe. Patienter, der havde været ude i solen hver dag, fik i gennemsnit sklerose i alderen 32,9, mens de, der ikke havde været udsat for solens stråler dagligt, i gennemsnit fik sygdommen som 31-årige.

Overvægt kan fremskynde sklerosedebut

Forskergruppen fra Rigshospitalet har også påvist sammenhæng mellem overvægt i teenageårene og et fremskyndet tidspunkt for udvikling af sklerose. De patienter, der var overvægtige som 20-årige, udviklede i gennemsnit sklerose 1,6 år tidligere end patienter med middelvægt og 3,1 år tidligere end patienter, der var undervægtige. 

”Vores forskning tyder på, at et for højt BMI i teenageårene kan fremskynde tidspunktet for at få sklerose og dermed være en risikofaktor for udviklinge af sklerose. Omvendt kan vi ikke konkludere, at undervægt hæmmer udviklingen af sklerose. Men resultaterne viser, at BMI er blandt de livsstilsfaktorer, der kan have betydning for udvikling af sygdommen,” siger Julie Hejgaard Lauersen.  

Sklerose er en kronisk sygdom, der hyppigst ses hos kvinder og oftest bryder ud i 20 til 40 års alderen. Årsagen til sklerose kendes ikke. Når sygdommen bryder ud, skyldes det et uheldigt sammenfald af genetiske faktorer af betydning for immunsystemet i kombination med livsstils- og miljøfaktorer, herunder virusinfektion. 
Redaktør